Motormarkt: Tweedehands verkoop kelderde in februari

De Belgische motormarkt blijft het in 2023 relatief goed doen. Tenminste, als het over de inschrijvingen van nieuwe motorfietsen gaat. Die bleek eind februari zelfs ietsje gestegen te zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In compleet contrast daartegenover staat dan weer de situatie op de tweedehandsmarkt. Het aantal inschrijvingen van tweedehandse motorfietsen was al gevoelig gedaald in januari en in februari ging het nog een stuk slechter. Dat blijkt uit de cijfers die koepelfederatie Traxio vandaag vrijgeeft. De forse terugloop van -30,7% werd al begin dit jaar verwacht door Traxio.

Evolutie van de inschrijvingscijfers van tweedehands motorfietsen tussen 2021 en 2023.

Traxio-woordvoerder Filip Rylant vat de situatie kort samen, “In februari werden er -30,7% minder verkocht dan in februari 2022 en zelfs -38,8% minder dan in februari 2021. Gecumuleerd over de twee eerste maanden van het jaar betekent dat een daling van -22,1% of een verlies van 1.825 eenheden.”

Inschrijvingen tweedehands motorfietsen per regio.

De belangrijkste factor voor die daling moeten we uiteraard zoeken bij de tweedehandskeuring voor motorfietsen, die sinds 1 januari van dit verplicht is.Dit effect zullen we in de komende maanden verder blijven voelen, en onze prognose is ook dat er meer dan vroeger tweedehandse motoren in de buurlanden zullen terechtkomen. Bij de motorhandelaars vingen we op dat de particulieren sneller geneigd zijn om hun motor over te laten aan een dealer of aan een opkoper zodat ze zelf niet naar de keuring voor verkoop moeten gaan”, preciseert Rylant verder.

 

Bron: persbericht Traxio

Cijfers en illustraties: Traxio

Bewerking: BJ

Geschreven op 8 maart 2023
© Motoren & Toerisme