Max Biaggi en Voxan doen dit weekend gooi naar 12 wereldsnelheidrecords

Vanaf vrijdag gaan Max Biaggi en Voxan op wereldrecordjacht en dat op de Aérodrome van Châteauroux-Villiers in het Franse departement Indre. Dat Voxan wereldrecords voor e-motorfietsen nastreeft kon je hier eerder al lezen. Aanvankelijk was de keuze op de  3.663 meter hoog gelegen Salar de Uyuni gevallen. De Boliviaanse zoutvlakte is wereldwijd de grootste in z’n soort. Maar die plannen werden gedwarsboomd door de wereldwijde coronacrisis waardoor reizen naar Zuid-Amerika nagenoeg onmogelijk werd gemaakt.

Daarom wordt er nu uitgeweken naar de Aérodrome de Chateauroux-Villiers. Waarom de keuze op dit vliegveld in Midden-Frankrijk viel is simpel: omdat de lengte van de startbaan er voldoet aan de vereisten die de FIM oplegt voor een recordpoging. In dit geval: het wereldsnelheidsrecord voor elektrische motorfietsen.

De Monegaskische constructeur, die overigens nog geen productiemodel heeft, ontwikkelde voor de wereldrecordpoging drie versies van de Wattman. Kort samengevat gaat het over een naakte versie van de Wattman, een lightversie van een semi-gestroomlijnde Wattman en een volledig semi-gestroomlijnde Wattman. Ter verduidelijking: op een volledig gestroomlijnde motorfiets zit de rijder als het ware ‘ingekapseld’ in – of beter gezegd onder – de stroomlijn. De lightversie van de semi-gestroomlijnde Wattman wordt achter de hand gehouden als alternatief. Staat er komend weekend teveel zijwind op het vliegveld van Châteauroux, dan zal Biaggi het wereldrecord proberen neer te zetten op het ‘lightmodel’.

Elke versie van de Wattman wordt aangedreven door een elektrische motor van 270 kW (of 367 pk). Zesvoudig wereldkampioen wegrace Max Biaggi zal proberen om een nieuw snelheidsrecord neer te zetten op de kwartmijl, de kilometer en de mijl en dat zowel met een staande als vliegende start. 6 van deze wereldrecords zijn sowieso nog ‘vacant’.

“Dit wordt de derde maal dat ik op de startbaan van het vliegveld van Châteauroux zal rijden", blikt Max Biaggi vooruit.  "De prestaties tijdens de tests in juni en augustus hebben ons alvast vertrouwen gegeven. We zijn er meer dan klaar voor. Als het tarmac droog is en de zijwind licht, dan zullen we in staat zijn om verschillende records te verbreken. Ik kan niet wachten om deze records neer te zetten voor het team en voor Monaco!”, aldus nog Biaggi.

 

Tekst: BJ

Foto's: Voxan

Geschreven op 27 oktober 2020
© Motoren & Toerisme