Korte inhoud Motoren & Toerisme juni 2024

Nieuwe 2024-modellen vormen de leidraad van deze editie van Motoren & Toerisme. We testten ze, vergeleken ze met concurrenten en gingen ermee op reis. Ook in juni schotelt de M&T-redactie je de juiste mix van testwerk, reizen en toeren en reportages voor.

In een tijdspanne van enkele maanden bracht BMW de R 1300 GS op de markt en lanceerde Moto Guzzi met de Stelvio een uitdager voor de bestseller die nu al jaren de Europese motormarkt(en) domineert. Meer was er niet nodig voor M&T-medewerkers Pieter en Wim om op beide machines in te schepen richting Groot-Brittannië. Eenmaal aan de overkant van het Kanaal werd er koers gezet richting Wales. Met z’n landschap van bergen en valleien, kronkelende rivieren en grillige kustlijnen is Wales een waar toerparadijs. Bovendien werd het nuttige aan het aangename gepaard en vergeleken deze doorwinterde toerrijders de BMW R 1300 GS en de Moto Guzzi Stelvio met elkaar.

De MV Agusta Enduro Veloce is dan wel niet de ster op de cover van dit nummer geworden, toch is het de absolute nieuwigheid van dit voorjaar. Aan de boorden van het meer van Varese dacht men al lang na over een opvolger voor de Cagiva Elefant. En nu komt dan eindelijk de Enduro Veloce uit dezelfde fabriek als z’n roemruchte voorganger gerold. Is MV Agusta er van de eerste keer in geslaagd om z’n vlag te planten in dit razend populaire segment?

Met de match tussen de BMW S 1000 XR en de Suzuki GSX-S1000GX, zetten we een gevestigde waarde in het segment van de sportieve hoogpoters tegenover een nieuwkomer in dat (sub)segment. De GSX-S1000GX is één van die modellen waarmee Suzuki z’n wederopstanding wil concretiseren. Maar kan de Suzuki zich staande houden tegenover dé referentie in z’n klasse? M&T’ers Maarten en Tom trokken met deze twee ‘reisraketten’ op pad om het antwoord op die vraag te vinden.

Als we het over allroadmachines hebben, gaat het al vaak over machines van boven de liter-grens. Toch kan je je ook prima vermaken met een machine waarvan de cilinderinhoud slechts rondom de halve liter ligt. Ze zijn een stuk minder high-tech, maar tegelijkertijd wel veel toegankelijker. En dat laatste geldt zowel voor de financiële, als de rijbewijstechnische kant van de zaak. Met de Beta Alp 4.0, de nieuwe Honda NX500, de de Rieju Aventura 500 en de vernieuwde Royal Enfield Himalayan vergelijken we vier allroads waarmee je, met een A2-rijbewijs op zak, op pad kan.

LED’s. Bijna iedereen kent deze kleine, zuinige lampjes. Misschien is je motorfiets er zelfs mee uitgerust. Maar hoe zit het ‘m nu juist met die LED-technologie en wie lag er aan de grondslag van? Onze Tech-redacteur Peter Aansorgh legt het je allemaal uit.

De Chinezen komen! Of nee, ze zijn er al… Met QJMOTOR telt de Benelux sinds kort een nieuw merk dat meteen op meerdere fronten mikt. 125cc scooters, lichte nakeds en allroads en zelfs een middenklasse sportmotor: bij QJMOTOR hebben ze het allemaal. Redacteur Maarten trok naar Nederland om kennis te maken met het gamma van dit nieuw challenger-merk.

Net voordat de collectie klassieke motorfietsen van Marcel Sprangers begin dit voorjaar geveild werd, sprak M&T-klassieker-expert Geert Huylebroeck met hem. Vanwaar kwam Sprangers’ voorliefde voor oude motorfietsen en welke waren z’n favorieten binnen de collectie?

In het spoor van kunstinitiatief ‘Onzichtbaar Landschap’ reed redacteur Charly door de Westhoek. Onzichtbaar landschap is een project dat 24 landschapskunstwerken telt in de nabijheid van begraafplaatsen en slagvelden uit de Groote Oorlog. De Triumph Scrambler 400 X bleek de geknipte motorfiets om deze trip mee te maken.

Tijdens hun reis door Japan maakten Trui Hanoulle en Gaea Schoeters kennis met heel wat motorrijdende ‘straffe madammen’. Van motorrijdende moeders tot vrouwelijke racers die genderbarrières doorbraken! 

In de volgende etappe van hun wereldreis doen Tom en Caroline nu het Midden-Oosten aan. De wereldberoemde, in zandsteen uitgehouwen, stad Petra is natuurlijk een must, net als Wadi Rum. Van Jordanië gaat het dan naar Egypte waar, in de Nijlvallei nog meer werelderfgoed te bewonderen valt.

In de volgende etappe van hun wereldreis doen Tom en Caroline nu het Midden-Oosten aan. De wereldberoemde, in zandsteen uitgehouwen, stad Petra is natuurlijk een must, net als Wadi Rum. Van Jordanië gaat het dan naar Egypte waar, in de Nijlvallei nog meer werelderfgoed te bewonderen valt.

Het nieuwe nummer van Motoren & Toerisme ligt vanaf donderdag 6 juni bij jou in de brievenbus of in de winkel. Je kan het nummer – zowel digitaal als op papier – ook bestellen via onze tijdschriftenwinkel.

Geschreven op 4 juni 2024
© Motoren & Toerisme