Industrienieuws: Verkooprecords voor BMW Motorrad en Ducati in 2022

Ondanks de naweeën van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en een bijna chronisch tekort aan halfgeleiders wisten de Europese motormerken toch behoorlijk vooruitgang te boeken in 2022.

BMW liet een nieuw verkooprecord optekenen door wereldwijd 202.895 nieuwe motorfietsen en scooters af te leveren. Dat is een toename met 4,4% ten opzichte van 2021. Volgens BMW Motorrad zelf blijft het merk met deze historisch hoge verkoopcijfers de belangrijkste speler op de globale markt van premium motorfietsen en scooters.  Ducati maakte bekend dat het vorig jaar 61.562 nieuwe motorfietsen afleverde, een mooie aanvulling op de klinkende prestaties (Wereldkampioen MotoGP met Francesco Bagnaia en wereldkampioen Superbike met Alvaro Bautista) die het merk ook in de racerij afleverde.

 

Dé 'GS' bleef ook in 2022 BMW Motorrads belangrijkste verkoopstroef.

De Duitse thuismarkt bleef ook in 2022 het allerbelangrijkste afzetgebied voor BMW Motorrad met 24.129 verkochte eenheden. Daarna volgt Frankrijk waar er nieuwe 21.223 BMW’s een eigenaar vonden, een resultaat dat goed was voor een groei van 6,7% tov 2021. Wereldwijd droeg de verkoop op de  Chinese, Indiase, Braziliaanse en Amerikaanse markt bij tot het succes van BMW Motorrad.

Ook voor Ducati blijft de thuismarkt de belangrijkste. In 2022 wist het Bolognese merk 9.578 nieuwe motorfietsen af te leveren in ‘De Laars’, goed voor een groei van 10%. De VS was de tweede belangrijkste afzetmarkt voor Ducati al ging het merk er daar wel 6% op achteruit. Die terugval was te wijten aan logistieke problemen en vertragingen bij de verscheping van nieuwe motorfietsen.

Allroads voeren verkoop aan

Een groot deel van BMW Motorrads succes op markten wereldwijd is te danken aan de immens populaire R 1250 GS en z’n Adventure-variant. Tellen we de verkoopscijfers van beide varianten samen, dan zien we dat de GS’en bijna de kaap van 60.000 eenheden halen. Bij Ducati was het de Multistrada V4 die de rol van voortrekker inzake verkoop op zich nam. Over alle varianten van de Multistrada V4 heen, werden er 10.716 eenheden van verkocht.

Bij Ducati is de Multistrada V4 - hier in de Pikes Peak-versie - het bestverkochte model.

Ook de S 1000 RR  bleek  een sterkhouder in het BMW Motorrad-gamma te zijn. De Duitse superbike ging zelfs meer dan 10.000 maal over de toonbank. Van de Ducati Monster werden 7971 eenheden verkocht.

 

Bron: persberichten BMW Motorrad en Ducati

Foto's: BMW Group Press/Ducati Media House

 

Geschreven op 23 januari 2023
© Motoren & Toerisme