Industrienieuws: Oprichting Europees-Japans batterijen-consortium bekrachtigd

In maart was het nog een intentieverklaring, maar nu is het een écht contract dat Honda, KTM, Piaggio en Yamaha met elkaar verbindt. Of toch wat inwisselbare batterijen betreft. 

Dat het de motorconstructeurs menens is met de ontwikkeling van een universele en inwisselbare batterij voor elektrische motorfietsen en scooters. Honda Motor, KTM F&E, Piaggio Group en Yamaha Motor gaan dus verder samenwerken op het gebied van batterijen. 

Het gezamenlijke doel van het consortium - dat voortaan als Swappable Motorcycle Battery Consortium (SMBC) bekend zal staan - is om oplossingen te vinden voor de toekomst van de elektromobiliteit. Zo willen ze samen zaken als autonomie, laadtijd en -infrastructuur, en de daarmee gepaarde kosten, aanpakken. Omdat te realiseren heeft het SBMC vier primaire doelen voor ogen:

1. Het ontwikkelen van gezamenlijke technische specificaties voor de inwisselbare batterij-systemen. 

2. De bevestiging van het gezamenlijk gebruik van deze batterij-systemen.

3. Het promoten en tot standaard maken van de gezamenlijke batterij-specificaties van het SBMC binnen Europese en internationale standaardisatie-lichamen.

4. Het tot een globaal niveau uitbreiden van de gezamenlijke batterij-specificaties van het SBMC.

In het persbericht benoemen de vier betrokken partijen - Honda Motor, KTM F&E, Piaggio Group en Yamaha Motor - zichzelf ook nog als "stichtende leden van het Consortium". Tegelijkertijd steken ze ook een hand uit naar derde partijen, om lid te worden van het Consortium en gezamenlijk aan een batterij-standaard te werken.

 

Tekst: BJ

Foto: Persbericht Honda

Geschreven op 6 september 2021
© Motoren & Toerisme