Industrienieuws: KTM scherpt strategie aan en herlocaliseert deels richting Azië

Nieuwe strategische beslissingen nopen Pierer Mobility tot het schrappen van 300 banen in Oostenrijk.

De Pierer Mobility Group gaat zich in de komende jaren meer toespitsen op z’n core-business, namelijk aangedreven tweewielers (motorfietsen en e-bikes). Het accent zal daarbij vooral op de merken KTM, GASGAS, Husqvarna én MV Agusta liggen.

De raad van bestuur van de groep stuurde aan op het afstoten van de fietsmerken R Raymon en FELT. R Raymon zal verzelfstandigd worden en het van oorsprong Amerikaanse FELT wordt verkocht aan een consortium onder leiding van Florian Burguet. Burguet die voorlopig nog deel uitmaakt van de raad van bestuur van Pierer Mobility, zal eind december terugtreden uit die functie.

De groep stapt echter niet helemaal uit de fietsindustrie, want GASGAS en Husqvarna blijven doorgaan met de productie van e-bikes. Het is de bedoeling om die activiteiten in de toekomst verder uit te bouwen om de positie van de groep inzake e-mobiliteit te versterken.

Een deel van de banen in dit KTM Entwicklingszentrum in Mattighofen verdwijnt richting Azië. Foto: KTM Media

Herlocalisatie richting Azië

In z’n persbericht wijst Pierer Mobility ook op de slechte economische omstandigheden in Europa. Die hebben de groep er toegebracht om een deel van de productie van modellen uit het middensegment en een aantal O&O-activiteiten over te hevelen naar strategische partners Bajaj Auto in India en CFMOTO in China. De gunstigere kosten die Azië biedt en de bedoeling om de ontwikkelings- en industrialisatieprocessen te versnellen, liggen volgens de groep aan de basis van deze beslissing.

Aan deze strategische beslissingen hangt ook een reductie van arbeidsplaatsen vast. In de loop van volgend jaar zullen er alles samen 300 jobs in de Oostenrijkse vestigingen van de groep verdwijnen.

De Bikes and Wheels flagship store van de Pierer Mobility-groep in Mattighofen. Fietsmerken FELT en R Raymon worden nu afgestoten. Foto: KTM Media/Felix Steinreiber Productions

Financiële vooruitzichten aangepast

De Pierer Mobility-groep past z’n vooruitzichten voor het lopende boekjaar aan. Dat heeft volgens de groep alles te maken met de hogere intrestvoeten waarmee de dealers van haar merken te maken hebben. Om de dealers tegemoet te komen verlengde Pierer Mobility betalingstermijnen en biedt het hogere kortingen. Blijven de vooruitzichten qua verkoop in de motorfietsbranche voorlopig nog wel op koers, dan heeft de herorientatie in de fietsbranche wél een negatieve impact op de financiële resultaten voor 2023. De raad van bestuur verwacht nu een verkoopgroei van 7 à 9% en een (EBIT)-winstmarge van 5 à 7%.

De groep blikte ook al vooruit op 2024, dat een jaar van consolidatie zal worden, waarin vooral de core business (versta ‘vooral motorfietsen’) versterkt moet worden. Om de rendabiliteit van de groep te garanderen zal het management tientallen miljoenen Euro’s gaan besparen in 2024.

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht Pierer Mobility Group

Foto's: KTM Media

Geschreven op 8 december 2023
© Motoren & Toerisme