Industrienieuws: Europa geeft ‘groen licht’ voor langere verkoop Euro 4-modellen

De ACEM, de Europese belangenvereniging van de motorfietsfabrikanten is tevreden over het besluit van het Europees Parlement om de verkoop van Euro 4-modellen te verlengen tot en met 31 december 2021. Op die manier wil het Europees parlement zuurstof geven aan de sector, die in het eerste kwartaal van dit jaar te maken kreeg met lockdowns.

De door het Europese Parlement uitgewerkte regelgeving slaat wél alleen op de Euro 4-motorfietsen die tijdens de lockdown in de showrooms stonden. Volgens de ACEM waren er dat, bij het begin van de lockdown op 15 maart, naar schatting 550.000 eenheden over heel Europa.

Aan de tijdslijn voor het uitrollen van de Euro 5-normen verandert er evenwel niets. Deze Euro 5-normen gaan voor bestaande bromfiets- en motormodellen met een type-goedkeuring die van voor 1 januari 2020 dateert, gewoon in op 1 januari 2021.

ACEM secretaris-generaal Antonio Perlot zei over de overeenkomst met de EU het volgende: “De ACEM verwelkomt de postieve stemming van de (Europese) Raad en het Europees Parlement omtrent deze belangrijke regelgeving. Het amendement bij EU-regel 167/2013 zal de fabrikanten die spedifieke steun nodig hebben, helpen en zal tegelijkertijd ook de overgang naar Euro 5 mee helpen overbruggen. De nieuwe regelgeving zal eveneens als ‘vangnet ‘voor de volledige sector, inclusief de lokale dealerships, fungeren en zal tevens ook de onnodige vernietiging van Euro 4-voertuigen voorkomen.”

 

Bron: persbericht ACEM

Foto: ACEM

Geschreven op 22 oktober 2020
© Motoren & Toerisme