Husqvarna speerpunt in elektrificatie-plannen Pierer Mobility

Corona-crisis of niet, Pierer Mobility, de groep boven GAS GAS, Husqvarna en KTM, lijkt alvast niet af te wijken van z’n middellange termijn-plannen. In een interview met M&T-medewerker gaf grote baas Stefan Pierer al aan dat de groep de komende jaren fors gaat inzetten op elektrificatie. Uit een document waarin de plannen van de Pierer Mobility Group voor 2021 en de jaren daarna uiteen zet, blijkt dat Husqvarna een sleutelrol zal spelen in die elektrificatie.

Momenteel telt het Husqvarna-gamma slechts één elektrische motorfiets, de EE 5 ‘kinder-crossmotor’, die ook in het  MX for Kids-project als initiatiemotor wordt gebruikt. Daarnaast brengt Husqvarna ook nog een gamma elektrische mountainbikes op de markt. Deze e-fietsen worden door de Duitse fietsconstructeur R Raymon, die ook deel uitmaakt van de Pierer Mobility Group.

E-scooter

 

Vanaf 2021 breidt Husqvarna z’n gamma elektrische tweewielers echter uit met een scooter. Deze (lichte) e-scooter zal een vermogen van  4 kW hebben. De e-scooter is echter maar een eerste stap in het verdere elektrificatie-proces van de Zweeds-Oostenrijkse constructeur.

E-Pilen

 

Vanaf 2022 zou Husqvarna de E-Pilen op de markt brengen. Deze elektrische versie van Husqvarna’s populaire neo-retromachines zal z’n aandrijflijn en batterij delen met de e-scooter van het merk. De E-Pilen zal in twee versies op de markt komen: één met een vermogen van 4 kW en één met een vermogen van 10 kW.

GAS GAS

Pierer Mobility’s nieuwste aanwinst, GAS GAS, zal ook een rol gaan spelen inzake elektrificatie. Nog dit jaar lanceert de productie-versie van z’n TXE trialmachine. De TXE wordt momenteel door GAS GAS-fabrieksrijder Albert Cabestany ingezet in de FIM Trial-E Cup. De productieversie zal een vermogen van 15 kW hebben en gaat zo’n € 12.700 kosten.

De Spanjaard Albert Cabestany aan de slag op de GAS GAS TXE in de Trial-E Cup.

In het eerste kwartaal van volgend jaar lanceert GAS GAS een eigen gamma e-mountainbikes, waarvan de prijzen tussen € 2.000 en € 5.500 zullen schommelen. Daarmee worden de GAS GAS  e-mountainbikes, onder hun Husqvarna-tegenhangers gepositioneerd.

 

Tekst: BJ

Foto’s: Pierer Mobility Group, GAS GAS Press

Geschreven op 9 september 2020
© Motoren & Toerisme