Husqvarna Norden 901 wordt productiemodel

De meest bekeken en gefotografeerde ‘Husky’ op EICMA 2019 was ongetwijfeld het Norden 901-conceptmodel. De gegenereerde aandacht maakte dat Husqvarna nu het licht op groen zet voor de productie van de Norden 901. De Norden 901 wordt de eerste echte reismotor van het Zweeds-Oostenrijkse merk.

Husqvarna wil de Norden 901 naar eigen zeggen als een "slanke en lichte reismotor" in de markt zetten. Vooralsnog ontbreekt het echtere aan uitgebreidere technische gegevens om die claim kracht bij te zetten. Wat we wel weten is dat het nieuwe 889cc paralleltwin motorblok, dat ook de nieuwe 890 Duke aandrijft, de krachtbron voor de Norden 901 wordt. Verder zal de machine, duidelijk het offroad-DNA van Husqvarna belichamen. Dat komt ondermeer naar voren in de keuze voor een 21-duims voorwiel en een 19-duims achterwiel. Uiteraard komen de vering-componenten van WP, dat eveneens deel uitmaakt van de KTM-groep. Afgaande op de persfoto’s van het conceptmodel staat de afwerking van de Norden 901 op hetzelfde premium-niveau dat we ook kennen van de Husqvarna cross- en enduromodellen. Husqvarna lijkt ook al een (optionele) bagageset voor de Norden 901 ontwikkeld te hebben.

Husqvarna zal meer gegevens over de Norden 901 vrijgeven, wanneer het model daadwerkelijk op de markt gelanceerd wordt. Of de Norden 901 nog als 2020-model geboekstaafd zal staan, is twijfelachtig. Wellicht wordt de machine pas in de tweede helft van volgend jaar als 2021-model gelanceerd.

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Husqvarna Images

Geschreven op 4 december 2019
© Motoren & Toerisme