Het sportlijstje: Vijf Belgen om dit jaar te volgen in het WK MX

Als zondag het GP-starthek voor de eerste maal dit seizoen valt in Patagonië (GP van Argentinië) zullen er ook Belgen achter staan. Ons land wordt dit jaar door vijf permanente rijders vertegenwoordigd. Het zwaartepunt van de Belgische delegatie ligt in de MX2-klasse, want er is jong, én groot, talent op komst. Hieronder vind je de vijf rijders die dit jaar (hopelijk) de Belgische driekleur doen wapperen op de GP-podia.

5. Sacha Coenen - Red Bull KTM MX2 (WK-rookie)

Sacha is de kleinste van de Coenen-tweeling maar volgens insiders misschien wel de meest getalenteerde. Een spectaculaire rijder die z'n gestalte goedmaakt door z'n vechtlust. Vorig jaar moest hij in het EK 250cc de duimen leggen voor broer Lucas, maar blessureleed speelde daar ook een rol in. Voor 2023 krijgt de rijder uit de Brusselse periferie een droomkans bij het Red Bull KTM fabrieksteam in het WK MX2. Daar kan hij rekenen op de begeleiding van vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets. De voorbereiding was goed, al gooide een schouderblessure tijdens de openingsronde van het Frans kampioenschap in Lacapelle Marival wel behoorlijk roet in het eten. Sacha moet na een ingreep in het AZ Sint-Elisabeth in Herentals wellicht twee maand langs de kant toekijken en zal z'n wederoptreden dus pas in mei kunnen maken.

4. Lucas Coenen - Nestaan Husqvarna Factory Racing MX2 (rookie)

Het Belgische motorcrosspubliek maakte vorig jaar definitief kennis met de 16-jarige Lucas Coenen toen hij met bravoure de zondagsmanche van het EK MX250 wist te winnen tijdens de GP in Lommel. Lucas heeft z'n lengte mee en dat verklaart wellicht ook z'n meer beheerste rijstijl. In de voorbereidingswedstrijden liet Lucas zich meer dan gelden zo won hij afgelopen zondag nog beide manches in de eerste ronde van het Franse MX2-kampioenschap in Lacapelle Marival. Dat Lucas Coenen dit seizoen ook in de GP's van zich zal doen spreken is nu al meer dan duidelijk!

Brent Van Doninck - JM Racing Honda (15e in WK MXGP in 2022)

Herentalsenaar Brent Van Doninck werd ooit als één van de kroonprinsen van het Belgische motorcross beschouwd. Maar meestrijden voor een wereldtitel, of zich tot wereldkampioen kronen, bleek te hoog gegrepen voor hem. Niettemin heeft Van Doninck zich in de afgelopen jaren tot een steengoede rijder ontwikkeld en dat ondanks het feit dat hij niet altijd in de beste teams zat. Van Doninck zit dit jaar onder de vleugels van voormalig wereldkampioen Jacky Martens en de schat aan ervaring van de Lommelse teambaas zal zeker bijgedragen hebben aan z'n goed voorseizoen. Met een 3e plaats in Hawkstone Park en winst in Lierop kan Van Doninck met vertrouwen naar Argentinië afreizen.

2. Liam Everts Red Bull KTM (10e in  WK MX2 in 2022) 

Liam Everts begint dit weekend aan z'n tweede volledige seizoen in het WK MX2. De 18-jarige Limburger sloot 2022 weliswaar op de 10e plaats af, maar er had nog veel meer ingezeten als Everts geen 6 GP's had moeten missen door blessures. Het mag dan z'n tweede seizoen zijn, toch maakt Liam ergens een doorstart want hij debuteert in het Red Bull KTM-fabrieksteam. De eerste opdracht luidt dus sneller te zijn dan teamgenoten Andrea Adamo en Sacha Coenen. En misschien zit Liams eerste GP-zege er dit jaar ook wel gewoon in. In Argentinië zal de jongste telg van de Everts-dynastie ook weer geblesseerd (gekneuzde pols) aan de start komen, al lijkt die blessure niet onoverkomelijk.

1. Jago Geerts - Monster Energy Yamaha MX2 (2e in WK MX2 in 2022)

Na twee seizoenen waarin hij op het nippertje de duimen moest leggen voor Tom Vialle, krijgt Jago Geerts een laatste kans op de wereldtitel MX2. Het wordt dit seizoen of nooit voor de Balenaar want door de leeftijdslimiet van 23 jaar die in het WK MX2 geldt moet hij volgend jaar sowieso richting MXGP promoveren. Op papier is Geerts zeker de sterkste rijder van het MX2-pak maar elke titelstrijd moet natuurlijk uitgevochten worden. Doorheen het seizoen is Geerts een zeer regelmatige rijder die wel een abonnement lijkt te hebben op het GP-podium, maar toen het vorig jaar op de laatste GP van het seizoen aankwam werd hij volledig overmand door de zenuwen. Zien we dit jaar een andere Jago? Hopelijk wel, en z'n verhuis naar het mildere Mediterraan klimaat van Monaco zou daarin een rol kunnen spelen.

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images/Juan Pablo Acevedo, Husqvarna Images/Bavo Swijgers, JM Racing, Yamaha Racing

Geschreven op 8 maart 2023
© Motoren & Toerisme