Het sportlijstje: Drie MotoGP-sterren die anno 2022 in een GT-auto racen

Eens een racer, altijd een racer”, het zou een modern spreekwoord kunnen zijn, want er zit zeker een vorm van waarheid in dit devies. Heel wat van de huidige motorsport-toppers maakten hun debuut in een andere discipline of combineren twee, of zelfs meer, motorsporttakken. Maar eens ze toch uitgeracet zijn op twee wielen maken nogal wat motorsporters de overstap naar vier wielen. Omdat ze het asfalt en de ‘never ending’ zoektocht naar steeds snellere rondetijden niet kunnen laten? Wellicht wel, of gewoon ook omdat ze zo een mooie tweede, al dan niet betaalde, carrière aan motorsport-hoofdstuk kunnen breien.

Dit jaar debuteren er maar liefst 3 voormalige MotoGP-toppers in de autosport. Ze doen dat allemaal in een dikke GT-auto en, toeval of niet, ook allemaal in een product uit de Volkswagen Group. En zo’n overeenkomsten smeken natuurlijk voor een, zéér exclusief lijstje.

3. Dani Pedrosa – Lamborghini Super Trofeo Europe

Dani Pedrosa met z'n Zwitserse teammaat Borga tijdens z'n debuutweekend in de Super Trofeo Lamborghin op het circuit van Imola. Foto: Lamborghini Media Center

Z’n kleine postuur speelde Dani Pedrosa gedurende z’n MotoGP-carrière af en toe wel parten. Maar aan het stuur van een Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO2 is Pedrosa’s lage gewicht alleen maar een voordeel. Pedrosa debuteerde begin april op Imola in de Lamborghini Super Trofeo Europe, een kampioenschap voor rijke gentleman drivers. Samen met teammaat Antonin Borga werd Pedrosa meteen 8e overall (en 4e in de Pro-AM-klasse). Gezien Dani’s palmares in de motorsport - hij werd 2x wereldkampioen in de 250 cc en éénmaal in de 125 cc - geldt hij als de ‘Pro’ van het team.

2. Jorge Lorenzo – Porsche Carrera Cup Italia

Dit weekend wordt het menens voor Jorge Lorenzo die dan met z'n Q8 Hi Perform Porsche 911 GT3 Cup in de Porsche Mobil1 Supercup zal uitkomen. Foto: Q8 Italia

Ook drievoudig MotoGP-kampioen Jorge Lorenzo koestert autosport-ambities. De Spanjaard vond voor 2022 onderdak bij het Italiaanse Q8 Hi Perform Team. Dat team komt met de Cup-versie van de Porsche 911 GT3 uit in de Porsche Carrera Cup Italia. Tot zover heeft Lorenzo er een paar trainingsdagen op Imola en Monza opzitten. Maar dit weekend maakt hij, in het kader van de GP F1 van Emilia-Romagna op het circuit van Imola, z’n vuurdoop in de autosport in de Porsche Mobil1 Supercup. De ‘Supercup’ staat sinds jaar én dag bekend als het meest hoogstaande mono-merkenkampioenschap ter wereld. Benieuwd hoe Lorenzo het ervan afbrengt.

1. Valentino Rossi – GT World Challenge Europe Endurance Cup

Valentino Rossi koestert op z'n 43e nog grote ambities in de autosport. Winst in de 24 Heures du Mans lijkt z'n allerhoogste doel te zijn. Foto: W Racing Team

Dat Valentino Rossi ook graag met auto’s koerst wisten we reeds lang. Zelfs gedurende z’n carrière kwam hij meermaals op een behoorlijk hoog niveau in de autosport uit en dat in de meest uiteenlopende disciplines – van rally’s in het WRC over endurance-races met GT auto’s tot zelfs een F1-test met Ferrari! Maar pas op z’n 43e is Rossi aan z’n eerste volledige seizoen in de autosport bezig. Dat doet hij in de GT World Challenge Europe Endurance Cup (Vroeger ook bekend als Blancpain Cup) en dat met het Belgische W Racing Team. Rossi deelt z’n WRT Audi R8 LMS met Audi Sport-fabrieksrijders Nico Müller en Frédéric Vervisch. Overigens komt Rossi met Kortrijkzaan Vervisch ook in de Sprint Cup van de GT World Challenge uit, kwestie van kilometers in een GT-wagen te maken.  Door een fout tijdens een pitstop zaten er begin april, tijdens z’n debuut-race in GT World Challenge op Imola, echter geen punten in voor Rossi. Tijdens het laatste weekend van juli zal de Italiaanse superster voor de allereerste maal in z’n carrière ook in actie komen op het circuit van Spa-Francorchamps en dat tijdens de Total 24 Hours of Spa. De komst van Rossi zou weleens voor héél veel files om en rond Spa-Francorchamps kunnen zorgen.

 

Tekst: BJ

Foto’s: Lamborghini Media Center, Porsche Carrera Cup Italia, Q8 Italia, W Racing Team, Audi Sport Media

 

 

 

Geschreven op 21 april 2022
© Motoren & Toerisme