Het lijstje: Vijf Farm bikes

Ze zijn niet bepaald moeders mooiste, klinken astmatisch en bovendien nog eens zo traag als een schildpad. Maar tegelijkertijd zijn ze ook goedkoop, quasi onverwoestbaar én oerbetrouwbaar. Het zijn de zogenaamde ‘AG Motorcycles’, waarbij AG voor agricultureel staat. In de volksmond worden ze in het Zuidelijk Halfrond ook weleens ‘farm bikes’ genoemd. Quasi onbestaande in Europa, maar wel onmisbaar op de uitgestrekte farms en ranches van Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Wij kozen alvast de vijf opvallendste farm bikes van 2021.

5. Yamaha AG200F

Yamaha’s AG200F lijkt wel een enduro die in de vroeg jaren ’80 is blijven steken. Vele simpelere krachtbronnen dan de luchtgekoelde 196 cc tweeklepper viertakt vind je wellicht niet in het Yamaha-gamma. En ook de trommelremmen, voor- én achteraan, doen archaïsch aan. Maar met een afgeschermde kettingkast, een comfortabel dik zadel én de nodige bagagerekken leent de AG200F zich wel tot het betere herderswerk.

Te koop in: Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika

4. Suzuki DR200SE (Trojan)

In Zuid-Afrika gaat deze Suzuki als DR200SE door het leven terwijl hij in Australië en Nieuw-Zeeland gewoon Trojan heet.  Ook op deze motorfiets staan eenvoud en gebruiksgemak centraal. Remmen gebeurt vooraan evenwel met een schijfrem – zij het dan met één zuiger – al is dat achteraan ook een trommelrem. De bescheiden viertakt krachtbron meet 199 cc.  Combineer de lage toerentallen met een relatief grote benzinetank van 13 liter en je kan nagenoeg de hele dag ‘rondtuffen’ op één tank.

Te koop in: Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika

 

3. Honda XR 190

Ook ‘Big Red’ mikt op de AG-markt, zij het dan alleen in Australië en Nieuw-Zeeland. De XR190 is, net als z’n directe concurrenten, een relatief simpel motorfietsje. Aangedreven door een luchtgekoelde eencilinder viertakt, zij het dan wel met brandstofinjectie. Zo is de Honda dus ook net iets schoner dan de carburator-gevoede farm bikes.

Te koop in: Australië en Nieuw-Zeeland

2. Kawasaki Stockman

Kawasaki gaat er prat op dat z’n Stockman (‘veeboer’) door Australiërs, voor Australiërs is ontworpen. Met z’n 250 cc is de Stockman meteen ook de zwaarste AG motorcycle uit dit lijstje. Bovendien heeft de Stockman een dubbele bovenliggende nokkenas en dus ook vier kleppen. Voeg daar een zesbak bij en je weet dat dit de meest ‘performante’ farm bike uit het lijstje is. Nadeel is wel dat de Kawa slechts een 9-liter tank heeft en z’n actieradius daardoor dus beperkt blijft.

Te koop in: Australië, Nieuw-Zeeland

 

1. Yamaha TW200

De laatste farm bike is ook de leukste uit dit lijstje. De TW 200 is eigenlijk een Amerikaans model dat reeds in 1987 op de markt verscheen (als opvolger van de beruchte Big Wheel 200).  De imposante 180-achterband maakt dat je op quasi elke ondergrond tractie vind met de TW200. Deze Yamaha is dus zowel in de Mojave-woestijn, als in de hooglanden van Montana en de Redwood-bossen van Noord-Californië inzetbaar. Ook voor deze geldt dat eenvoud en betrouwbaarheid boven alles gaan. Onmiddellijk inzetbaar op een Texaanse veeboerderij is deze TW200 evenwel niet. In de VS wordt hij al een paar jaren niet meer als ‘farm bike’ in de markt gezet, maar krijgt hij nu het predikaat ‘dual sport’ opgeplakt.

Te koop in: Verenigde Staten, Zuid-Afrika

 

Tekst: BJ

Foto’s: constructeurs

Geschreven op 2 februari 2021
© Motoren & Toerisme