Gelezen: 'Zo werkt de MotoGP' - door Joey Litjens en Erik Houben

Eindelijk een praktisch Nederlandstalig boek over de MotoGP.

De ‘Zo werkt…’-boeken van uitgeverij Volt zijn stilaan een begrip in de Nederlandstalige sportboeken-wereld. Het begon allemaal met ‘Zo werkt de Formule 1’, later kwam er ook een boek over de Dakar-rally en nu is er dus een boek over de MotoGP.

‘Zo werkt de MotoGP’ is in de eerste plaats een praktisch boek, dat bedoeld is voor een breed publiek. Motorracen in ’t algemeen en de MotoGP in ’t bijzonder lijken op het eerste zicht eenvoudig in elkaar te zitten, maar de werkelijkheid is toch een stukje complexer.

Auteurs Joey Litjens, die zelf ooit in de 125cc GP’s racete en Erik Houben (die tot dusver vooral over autosport schreef, nvdr) belichten de belangrijkste aspecten van de MotoGP één voor één. Zo wordt er ruime aandacht besteed aan de motorfietsen. Je krijgt een kort stukje evolutieleer en de MotoGP-machines worden met standaard motorfietsen vergeleken. Daarnaast wordt er gefocust op de verschillende componenten van een moderne MotoGP-machine: motor, elektronica, rijwielgedeelte, banden, enz.

Ook de rijders komen uitgebreid aan bod. Alle 22 vaste rijders van het seizoen 2024 hebben in dit boek een eigen pagina met hun belangrijkste statistieken. Daarnaast is er ook plaats voor de teams en wordt er even geraakt aan de budgettaire en economische kant van de zaak.

De cover van 'Zo werkt de MotoGP'.

Maar het belangrijkste hoofdstuk is misschien wel dat over het racen zelf. Litjens en Houben leggen uit waarin het verschil tussen testen en trainen zit. En maken dan weer het onderscheid tussen de verschillende vrije trainingen van een raceweekend. Daarna gaat het over de start en het mogelijke raceverloop.

In de laatste twee hoofdstukken worden de spelregels van de MotoGP belicht. Dat begint heel ‘basic’ met de verschillende vlaggen en de rol van de marshalls, maar het wordt verderop een stuk ernstiger met de rol van de Safety Commission en mogelijke straffen die rijders opgelegd kunnen krijgen.

‘Zo werkt de MotoGP’ is een zeer praktisch boek waarvan de vlag zeker de lading dekt. Voor iedereen die relatief onbekend is met de sport is dit een welkome handleiding om de TV-uitzendingen  van de MotoGP op Play Sports of TiPiK/Auvio optimaal te kunnen volgen. Ondanks de aanwezigheid van Nederlands talent in de Moto3 en Moto2 ligt de focus van deze eerste editie volledig op de MotoGP. Iets wat sommige fans misschien zullen betreuren, maar dat tegelijkertijd begrijpelijk is want de hoofdklasse trekt nu eenmaal de meeste aandacht.  Alle informatie aangaande rijders, teams en circuits in dit boek is up-to-date en zodoende is ‘Zo werkt de MotoGP’ ook een superdeluxe seizoensgids.


'Zo werkt de MotoGP' is verschenen bij uitgeverij Volt en ligt sinds vorige week oa in de meeste filialen van Standaard Boekhandel. Of je kan het boek rechtstreeks bestellen bij de uitgeverij.

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Uitgeverij Volt

Geschreven op 12 maart 2024
© Motoren & Toerisme