Future Metal: Norton V4CR

Net voor de coronacrisis, nu bijna twee jaar geleden, in alle hevigheid losbarstte, werd Norton Motorcycles gered door de Indiase constructeur TVS. De crisis gaf de nieuwe eigenaars van Norton de broodnodige tijd om puin te ruimen en het merk te herbouwen. En dat was dan ook broodnodig gezien de precaire financiële staat waarin vorige eigenaar Stuart Garner het merk achterliet. Het statige maar erg onpraktische Castle Donington werd verlaten voor een nieuwe fabriek in Solihull.

Solihull is een grotendeels groene gemeente in de West-Midlands. Autoliefhebbers kennen deze plaatsnaam wellicht van de connectie met Land Rover. Maar tussen 1942 en 1983 bouwde ook Triumph al motorfietsen in z'n toenmalige fabriek in deelgemeente Meriden. Norton betrok echter een gloednieuwe productiefaciliteit Een aantal bestaande Norton-modellen zoals de Commando 961, of de Atlas gingen op de schop. Voorlopig gaat Norton alleen inzetten op de V4 als motorplatform.

Café Racer

Naast een aangescherpte versie van Nortons superbike, de V4SV, is ook een nieuwe naked versie op komst. Norton zelf noemt het een Café Racer, wat overeenkomt met het vintage uitzicht van de V4CR. Naked of Café Racer, de V4CR heeft in ieder geval sportief DNA. Dat blijkt uit de voorovergebogen 'stance' die de machine heeft. Het korte, scherpe, kontje van de V4CR verraadt dat de motorfiets geen plaats biedt aan een passagier. Verder heeft deze naakte Norton ook opvallende luchthappers aan weerszijden van de brandstoftank. 

Ook de uitrusting staat op hoog niveau met componenten van Brembo (remmen), Öhlins (vering) en BST (koolstofvezel wielen). Daarnaast heeft de V4CR ook een TFT-dashboard. Voorlopig moeten we vooral afgaan op wat we zien op de foto's want de V4CR zit nog in de prototype-fase en dus blijft Norton karig met informatie. Wel is zeker dat de 1200 cc metende V4 als krachtbron van de V4CR 185 pk zal produceren. Daarmee overtroeft de Norton Café Racer Triumphs inzending voor de 'sportieve neo-retro'-categorie, de Speed Triple 1200 RR. De café racer van de 'buren' uit Hinckley produceert immers 180 pk. 

Tekst: BJ

Illustraties: Norton Motorcycles

Geschreven op 3 december 2021
© Motoren & Toerisme