Future Metal: DAB Motors showt Concept-E

De elektrische conceptmodellen zijn niet meer weg te denken. Nu is het de beurt aan de Franse start-up DAB Motors om met Future Metal, euh excusez-nous métal futuristique uit te pakken... DAB Motors' Concept-E is een stijlstudie van een lichte elektrische motorfiets voor stadsgebruik. De constructeur uit  Bayonne (Pyrénées-Atlantiques) legde zich de voorbije jaren toe op handgemaakte scramblers en trackers, die aangedreven werden door 500 cc viertakt eencilinders. Maar ook in Frans-Baskenland weten ze dat elektrificatie de sleutel naar de toekomst is en dus maakten ze werk van de Concept-E.

De Concept-E is een elektrische tegenhanger van een 125 cc eencilinder.  De Lithium-Ion batterij van 51.8 Volt drijft de e-motor van van 4.7 kWh aan. Het machientje heeft een piekvermogen van 10 kW (of 13,5 pk). Er wordt overvloedig gebruik gemaakt van koolstofvezel en dat om het gewicht te beperken. DAB Motors opteerde ook voor een aandrijfriem in plaats van een ketting. Beringer en Öhlins tekenen respectievelijk voor de remmen en vering-componenten.

Een motorfiets die omschreven wordt als een "elektrisch stadsmotortje" klinkt niet onmiddellijk sexy. Maar de Concept-E is dat wel degelijk. Simpel en toch strak vormgegeven - minimalistisch eigenlijk - oogt de Concept-E als een lichte hypermoto. Die laatste term is niet zomaar lukraak gekozen want de supermoto-invloeden zijn overduidelijk terug te vinden op deze Concept-E.

Tekst: BJ

Foto's: DAB Motors

Geschreven op 20 juli 2021
© Motoren & Toerisme