Future Metal: Aprilia ELECTRICa

Aprilia stelt in Milaan ook de ELECTRICa (let op de schrijfwijze) voor. Een prototype - al heeft Aprilia zelf het eerder over een project - van een elektrische motorfiets. Aprilia kan voor dit project rekenen op de knowhow die er binnen de Piaggio Group aanwezig is als het over elektrische aandrijvingen gaat. Piaggio voert al sinds midden jaren '70 onderzoek naar elektrische motoren. 

De ELECTRICa is een emissie-vrije, lichtgewicht motorfiets die gericht is op stadsgebruik. 'Fun' en 'vrijheid' zijn daarbij twee belangrijke kernwoorden. Gezien de speelse vormgeving van het machientje, mikt Aprilia duidelijk op een jong publiek. Ook toegankelijkheid was een belangrijk thema voor Aprilia. Daarom heeft de ELECTRICa niet alleen een laag gewicht - al weten we niet precies hoeveel - maar ook een laag zadel en is het stuur voorzien van twee remhendels. Dat laatste is erop gericht om jongeren een makkelijke transitie van de scooter naar de motorfiets te laten maken. 

De elektrische motor is centraal geplaatst en brengt z'n vermogen via een ketting naar het achterwiel over. Ook over dat vermogen en het koppel zegt Aprilia voorlopig niks. We mogen wel weten dat de ELECTRICa keyless zal starten en dat een LCD-scherm als dashboard fungeert. Verder is de ELECTRICa voorzien van rijhulpmiddelen. Een termijn voor de (mogelijke) productie van de ELECTRICa is er nog niet.

 

Tekst: BJ

Foto's: Aprilia/Piaggio Group

Geschreven op 8 november 2022
© Motoren & Toerisme