Fotogalerij: Expo Moto in La Musée de la Vie wallonne (Luik)

Op zoek naar een leuke uittip voor een druilerige en frisse zomerdag als deze (donderdag 1 juli, nvdr)? Dan kan je nog tot en met zondag 10 oktober in het Musée de la Vie wallonne in Luik terecht voor 'Expo Moto'.

Foto's: Tom Schietse

Dat men daar in Luik terugblikt op de motorgeschiedenis is geen toeval. De wieg van de Belgische motorfiets, en bij uitbreiding het fenomeen motorrijden in België en de motorsport, stond immers in het Luikse industriebekken. Daarbij denken we terug aan roemruchte merken als Gillet, Saroléa maar vooral FN. Het was dat laatste merk dat nog voor het uitbreken van Wereldoorlog I met de eerste commercieel geproduceerde viercilinder-in-lijn motorfiets kwam. In de jaren '30 gooide het hoge ogen in het EK 500 cc wegrace (zeg maar de vooroorlogse MotoGP en in de jaren '50 gebeurde datzelfde in de motorcross, met de (eerste Belgische) wereldtitel in de 500 cc voor René Baeten als absoluut hoogtepunt. 

 

Maar Expo Moto brengt meer dan de geschiedenis van de Belgische motormerken. Deze tentoonstelling blikt terug de motorfiets als cultureel fenomeen in de maatschappij. Daarbij wordt ook de opkomst van de Japanse merken in de jaren '60 belicht. 

Een reden te meer dus om deze zomer de Vurige stede te bezoeken. Expo Moto, nog tot en met zondag 10 oktober in het Musée de la Vie Wallonne. 

Meer info: www.viewallonne.be

Geschreven op 1 juli 2021
© Motoren & Toerisme