Finale BeNeLux Trophy Wegrace op Spa-Francorchamps

Het voorbije weekend kende de Benelux Trophy Supersport en Superbike, anno 2021, zijn definitief beslag op het illustere circuit van Spa-Francorchamps. Dat gebeurde in een gecombineerd auto- en motorsport evenement van organisator DG Sport, die na Bikers’ Classics en de 6H de moto, aan z'n derde tweewielersportevent toe was.

Tekst en foto's: Jan Vermeer

Wie kent er niet de hairpin La Source, Raidillon,  Pouhon (in de Belgische racerij ook bekend als 'de dubbele linkse', nvdr) of nog de ‘busstop’-chicane? Dit laatste gedeelte, van het net iets meer dan 7-kilometerslange circuit, zou in de SBK klasse een grote rol spelen, maar dat wist op vrijdag, toen de kwalificaties verreden werden, nog niemand.  Na afloop waren de enkele honderden toeschouwers langs het circuit, maar vooral in de pitstraat en paddock, het erover eens, dat dit de meest memorabele en bloedstollende races waren in de nog jonge geschiedenis van de Benelux Trophy waren. Meteen de beste promotie voor het nationale wegrace-gebeuren. De champagne spoot na afloop dan ook rijkelijk rond op het podiumplatform en dat onder het motto, ‘boys will be boys’. Het waren uiteindelijk Jorn Hamberg van Performance Racing Achterhoek bij de Supersports en Sander Claessen op zijn ‘roffelende’ Aprilia V4 in de Superbike-klasse  die aan het langste eind trokken. In deze laatste klasse werd de strijd om de titel pas in de allerlaatste meters van het seizoen beslist...

Een beeld dat tekenend is voor de editie 2021 van de Benelux Trophy: Superbike-toppers Sander Claessen (links) en Yann Ancia (rechts) nek-aan-nek op het 100-jarige Spa-Francorchamps.

Op de eeuwige ochtendmist in Francorchamps na, waren de weergoden de wedstrijd goed gezind, want zeker op zaterdag, de race dag, steeg het kwik naar waarden die we dit jaar nog niet veel gezien hebben. In de eerste kwalificatie op vrijdag, bij de zware kanonnen, was Claessen de snelste terwijl de leider in de tussenstand, Yan Ancia, genoegen moest nemen met de vierde plaats. In Q2 zette de Limburger een betere tijd neer, maar ook Claessen stak een tandje bij en reed nipt boven een 2’29”blank. Een zeer sterke tijd op het circuit van Francorchamps en meteen de pole. Naast hem Ancia, ook onder de grens van 2’30” en verder Wouter Aelterman en Gregory Fastre. Bij de start van de openingsrace probeerde Ancia het hazenpad te kiezen maar dat lukte niet waardoor Claessen als een schaduw in het spoor bleef van de BMW-piloot. Verschillende keren ging Claessen aan de leiding, maar bij het ingaan van de slotronde was het de leider van het eerste uur die op kop de hairpin van La Source indook. Het zou zo blijven tot in de laatste chicane van de race waar Claessen alsnog de zege opeiste na een uitrem manoeuvre. Bij de pauze was de achterstand van één punt omgebogen in een voorsprong van vier punten voor de rijder uit de Kempen. Nog was er niks beslist. In de laatste wedstrijd van het jaar kregen we hetzelfde, zelfs Hitchcock had dit scenario niet kunnen schrijven, met een bijna lijf-aan-lijf gevecht tussen beide kemphanen. Claessen bleef nu de ganse race in het wiel en maakte zijn move opnieuw in de allerlaatste ronde en precies dezelfde plaats als in Race 1. De verschillen op de meet tussen het duo in de races, 0.2”en 0.8”. Maar sportief zoals altijd gaven beide rijders elkaar ’een vuistje’ ten teken van mooi gereden. Verder kwamen Aelterman, vooral zeer sterk in Race1 en Virgil-Amber Bloemhard, voor het eerst dit jaar in de Benelux, op het erebordes.

Wederzijds respect tussen runner-up Yann Ancia en kersvers Superbike-kampioen Sander Claessen in de uitloopronde van race 2.

Hamberg troeft zijn landgenoten af

Dat in de 600cc SSP-klasse een noorderbuur met de zege aan de haal zou gaan stond reeds vast na de voorlaatste race in Hengelo, waarbij vier Nederlanders de eerste vier plaatsen in de tussenstand innamen. Van bij FP, over Q1 en Q2 tot de twee races, overvleugelde Jorn Hamberg met zijn circuit-ervaring zijn concurrenten. Randy Van Hees, leider van de kampioenschaps-aanvang en voor het eerst op het mooiste circuit ter wereld, startte daardoor al met een handicap en kon nooit echt een vuist maken. Hamberg's teammaat, Ilja Caljouw finishte tweemaal als tweede maar zette nooit een alles-of-niets aanval in op de ‘youngster’ van het team. Dit geeft de eindstand in de SSP met Hamberg op één, voor Van Hees en Caljouw. Het was dit jaar een opmerkelijk spannend seizoen in de Benelux Trophy, hét moment voor BMB, KNMV en in mindere mate de MUL –deze drie motorsportbonden organiseren de Benelux Trophy-, om met dit gegeven aan de slag te gaan en om de serie nog uit te bouwen, te verbeteren, te verfijnen. Met net geen 30 rijders aan de start in Spa ook nu weer een mooi deelnemersveld en dat was zo in elke Benelux raceweekend. Voer voor donkere winteravonden. Laat 2022 maar komen.

Het eindpodium bij de Supersports.
<p>Het Superbike-peloton in de 'bocht zonder naam' tussen Bruxelles en de dubbele linkse.</p>

Alle uitslagen van de Benelux Trophy-ronde op Spa-Francorchamps kan je nog eens nalezen op https://getraceresults.com/Results/organisator/2021?evenement=DG%20Sport&race=Francospeed%202021

 

De eindstanden van het BK Wegrace en de Benelux Trophy vind je op de site van de Belgische Motorrijdersbond: http://www.fmb-bmb.be/nl/documents/klassement-snelheid

Geschreven op 28 september 2021
© Motoren & Toerisme