Eerste rij-indruk: Triumph Tiger 1200

Triumph lanceert niet één, maar vijf nieuwe modellen in het zwaarbevochten segment van de grote trails. De uitgaande Tiger 1200 bestond al in een paar verschillende uitvoeringen, maar nu wordt het allemaal net even wat duidelijker geformuleerd want de velen x’en maken plaats voor herkenbare namen.

We doorlopen even de strategie van deze modellen. Allereerst heb je de Tiger 1200 GT, deze is logischerwijs gefocust op het asfalt en reizen. Van deze GT heb je de standaardversie, een duurdere pro-versie met een heleboel opties en tot slot de GT Explorer die zich onderscheidt met een extra grote benzinetank van 30 liter in plaats van 20 liter. Daarnaast bestaat de Rally-afdeling. Hiervan is er geen standaardmodel maar enkel een Pro-uitvoering. De Rally Explorer is het topmodel met de grotere benzinetank. 

Triumph Tiger 1200

Voeten vooruit

De avond voor de eerste rit wordt er traditiegetrouw een presentatie gegeven over de nieuwe features van de motor. Bescheidenheid is dikwijls ver te zoeken op die momenten, en grote woorden worden zelden geschuwd, maar directe verwijzingen naar specifieke concurrenten worden meestal vermeden. Deze keer niet. Kind van de rekening is natuurlijk de BMW R 1250 GS die door zijn reputatie en verkoopcijfers natuurlijk als benchmark geldt. Met beide voeten vooruit valt Triumph de succesvolle Duitser aan tijdens de presentatie. Het wijst er vooral op de Engelsen zich erg zeker van hun stuk voelen.  Ze hebben in Hinkley dan ook meer dan vijf jaar ontwikkeling achter de rug om met deze incarnatie van de Tiger de perfectie na te streven. 

Maar cijfers in deze presentatie zeggen natuurlijk niet alles, en het is vooral de manier waarop die cijfers zich naar het gevoel vertalen in de praktijk dat de doorslag geeft bij de evaluatie. Ergens verscholen in de verlaten heuvels van Portugal onder Lissabon vinden we Wim Motor Academy’s. Een uitgeweken Belg die zich wilde onttrekken aan alle regelgeving en beperkingen in ons land, en geef hem eens ongelijk. In alle rust baat hij samen met zijn familie een domein uit waar de rally-liefhebber zich nog eens zonder schroom kan uitleven, de dichtste buur is toch nergens te bespeuren. Een indrukwekkend aantal Tiger 1200 Rally’s in hun begeerlijke kakikleur staat klaar om ons te overtuigen. We worden gebrieft en niet veel later duiken we de heuvels in om te zien of de Triumph de BMW op dit vlak van de troon kan stoten. Het heeft de laatste dagen goed geregend op een uitgedroogde ondergrond, dus extreem gladde condities zijn ons deel. De blinkende rode klei eigen aan de omgeving wordt door de instructeurs omschreven als ijs, spannende vooruitzichten met een motor van dit kaliber. 

Triumph Tiger 1200

Anakee Wild

Met de nodige voorzichtigheid bouwen we het vertrouwen op om niet veel later toch al een stevig tempo aan te houden. Diepe plassen, steile heuvels, single tracks, dikke keien, zandpaden, letterlijk elk type terrein krijgt de Tiger op zijn bord. En het is verbluffend hoe de motor nooit in de problemen komt. Veel is te danken aan de door Triumph gehomologeerde Anakee Wild banden van Michelin. Standaard is de Rally uitgerust met Metzeler Karoo banden. Ook niet slecht maar voor dit niveau van offroad onvoldoende. Uiteraard heeft de motor ook rijmodi die allerlei technische hulpmiddelen regelen. Tot mijn grote verbazing is het uiteindelijk Offroad Pro modus en niet de standaard Offroad modus die mij het meeste overtuigt. Hierbij is letterlijk alles uitgeschakeld en krijg je de volledige controle over de motor. In Offroad gebeurt het al eens dat de verminderde tractie toch nog ingrijpt en de totale beleving beperkt. Niet dat ik een enduro pro ben, maar de motor is ondanks de agressieve remmen heerlijk te controleren tussen de benen zodat er voldoende vertrouwen ontstaat om de volledige controle over te nemen. Het is soms bizar om te beseffen dat je op een 1.160 cc zit met 150 pk, het had zomaar een 700 kunnen zijn, als je dat overschot aan vermogen even zou wegdenken. Maar de Tiger 1200 is dan ook slechts tien procent zwaarder dan zijn volgende in lijn, de Tiger 900, terwijl ie toch 58 procent meer vermogen heeft.

Triumph Tiger 1200

De hamvraag

De presentatie van de Engelsen legde de focus op BMW. Daarom is het niet meer dan normaal dat deze tweestrijd in mijn hoofd speelt terwijl ik mij volledig zou moeten focussen op de staat van het terrein. De GS is tot veel in staat maar heeft de perceptie van slanke offroader niet mee met die uitstekende boxermotor. De Tiger oogt een stuk slanker en voelt ook lichter aan. Combineer dit met de uitstekende banden en de standaard elektrische adaptieve vering van Showa en het resultaat is een verrassend goede zandhapper. Het is fenomenaal hoe hard we gaan op dit uitdagend terrein met zijn gladde kleigrond. Het gaat zo hard dat mijn airbagvest met zijn elektronische sensor een kleine sprong als een val registreert en de gasfles ontsteekt. Ik verschiet mij rot en rij een paar seconden met een opgeblazen vest tot die zich vanzelf terug aflaat. Als ik mentaal de vergelijking maak met de andere allroads op de markt, zou ik nu al durven stellen dat deze Tiger 1200 Rally Pro zeer goede kaarten heeft. 

In het volgende nummer van Motoren & Toerisme lees je een uitgebreider verslag van onze test en bekijken we ook het asfaltluik.

Triumph Tiger 1200
Triumph Tiger 1200 Rally Pro
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 1,160 cc
Rijklaar gewicht: 249kg
Vanaf: € 21.900,00
Triumph Tiger 1200 Rally Pro Explorer
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 1,160 cc
Rijklaar gewicht: 261kg
Vanaf: € 23.500,00
Triumph Tiger 1200 GT
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 1,160 cc
Rijklaar gewicht: 240kg
Vanaf: € 18.400,00
Triumph Tiger 1200 GT Pro
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 1,160 cc
Rijklaar gewicht: 245kg
Vanaf: € 20.900,00
Triumph Tiger 1200 GT Explorer
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 1,160 cc
Rijklaar gewicht: 255kg
Vanaf: € 22.400,00
Geschreven op 19 april 2022
© Motoren & Toerisme