E-mobility: Elektrische deelvoertuigen niet altijd groener

Ze duiken sinds enkele jaren in zowat alle centrumsteden op, elektrische deelvoertuigen. Ze bieden een handig alternatief voor korte verplaatsingen, maar zijn ze ook ├ęcht groener? Onze collega's van EOS wetenschap bogen zich over de kwestie.

 

Ondanks de groeiende populariteit van elektrische micromobiliteit is het niet altijd duidelijk of deze vervoersmiddelen hun ecologisch imago wel verdienen. Om die vraag te beantwoorden vergeleken wetenschappers van het Institute for Transport Planning and Systems verschillende vervoersmiddelen. Uit hun onderzoek blijkt dat elektrische deelsystemen helemaal niet goed scoren op vlak van CO2-uitstoot.

Enigszins verrassend, aldus Daniel Reck, onderzoeker aan het IVT.  'Drie factoren maken elektrische deelsystemen voor micromobiliteit minder duurzaam. De toestellen hebben een kortere levenscyclus dan die in priv├ębezit. De verhouding tussen materiaal en energie nodig voor de productie met het aantal afgelegde kilometers tilt in het nadeel bij gedeelde systemen. Die vragen ook meer energie om operationeel te houden. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van de voertuigen. Een derde punt waar gedeelde systemen minder goed scoren zijn de mobiliteitskeuzes die ze vervangen.'

 

Lees het volledige artikel op eoswetenschap.eu

 

Tekst: EOS wetenschap/Toon Lambrechts

Foto: Go Sharing

Geschreven op 16 januari 2022
© Motoren & Toerisme