Ducati viert wereldtitels met twee speciale versies van Panigale V4

2022 was een absoluut boerenjaar voor Ducati. De constructeur uit Borgo Panigale pakte z'n tweede MotoGP-wereldtitel met Francesco 'Pecco' Bagnaia en bleek daarnaast ook nog eens de beste in het WK Superbike met Alvaro Bautista. Om de sportieve successen van 2022 extra in de verft te zetten brengt Ducati nu 2 replica-versies in de respectievelijke livreien van Bagnaia en Bautista uit.

 

De Panigale V4 S vormt de basis voor beide replica's. Maar Ducati geeft de Panigale V4 S speciaal voor deze gelegenheid een straatlegale Akrapovic uitlaatdemper, die 2 kg lichter is dan het standaard-exemplaar. Verder krijgen de machines een  EVO SBK droge platenkoppeling van het Italiaanse STM, Brembo stylema remklauwen en verstelbare Rizoma voetsteunen uit gefreesd aluminium. Verder maakte Ducati rijkelijk gebruik van koolstofvezel. Met name als hitteschild voor de achterste uitlaatlijn, als alternatorcover, voor de voor- en achterspatborden en de luchtsleuven van de voorremmen. De cover van de eenzijdige swingarm is dan weer een combinatie van titanium en koolstofvezel.

De Panigale V4 2022 World Champion Replica 'Bagnaia'

Ducati gaat van zowel de Bagnaia-replica, als van de Bautista-replica van de Panigale V4 260 exemplaren bouwen. De serienummers daarvan worden in de kroonplaten van de Panigale V4 S'en gegraveerd.  De keuze voor oplagen van 260 exemplaren is een verwijzing naar 1926, het jaar waarin Ducati werd opgericht. Alle exemplaren worden voorzien van een handtekening op de tank van de betreffende wereldkampioen. Die handtekening zit onder een laag vernis zodat ze beschermd blijft. 

Tekst: BJ

Foto's: persbericht Ducati Media House

Geschreven op 16 december 2022
© Motoren & Toerisme