D'Ieteren zet Yamaha in uitstalraam

Verrassend nieuws deze week. Autoreus D'Ieteren - ondermeer importeur van Audi, Porsche, Skoda en Volkswagen - kondigt aan dat het als gevolg van de coronacrisis zijn portefeuille grondig wil herschikken. Daarbij zouden 211 banen bedreigd zijn. Het grootste slachtoffer blijkt de dochter D'Ieteren Sport te worden, dat in België en Luxemburg de onafhankelijk verdeler is voor topmerk Yamaha. Er wordt volgens het persbericht een overnemer gezocht voor die activiteiten.

Het is ondenkbaar dat Yamaha van onze markt zou verdwijnen, want de verkoopcijfers zijn de laatste jaren prima. Yamaha strijdt steevast mee om de eerste plaats in de verkoopstabellen. Maar het feit dat het grote D'Ieteren er geen brood meer in ziet, is natuurlijk geen goed nieuws. Hopelijk komt er snel duidelijkheid voor alle medewerkers, dealers en natuurlijk ook de vele Yamaha rijders.

De ondernemingsraad werd op woensdagochtend ingelicht, maar verdere concrete informatie over een eventuele overname was er nog niet. Wellicht zal daar pas na de zomer meer bekend over worden. D'Ieteren Sport is al sinds 1975 importeur van Yamaha voor België. Een importeurschap dat naast motorfietsen en quads, ook waterscooters (Waverunners en Superjets), buitenboordmotoren en generatoren omvat. Daarnaast was D'Ieteren Sport ook jarenlang importeur van Yamaha's dochtermerk MBK en importeerde het in de jaren '80 heel eventjes Bimota. 

Naast hardware verdeelde het in Tubize gevestigde bedrijf ondermeer ook banden (Pirelli), helmen (AGV en MDS), motorkleding (Dainese en Sidi) en smeermiddelen (Belray en Shell Advance). De laatste jaren was deze activiteit al grotendeels afgestoten. 

Geschreven op 3 juni 2020
© Motoren & Toerisme