De 5 mooiste routes voor motorrijders in Nederland

Nederland mag dan wel bekendstaan om zijn vlakke landschappen en uitgestrekte polders, maar dat betekent niet dat je hier niet heerlijk met de motor kan rondcruisen. Van kronkelende dijken langs rivieren tot pittoreske dorpjes en adembenemende uitzichten: bij de noorderburen kan je makkelijk één of meerdere dagen goed vertoeven. Hier zijn de vijf mooiste regio’s en plekken met bijbehorende routes die je ook als Vlaming niet mag missen!

 

Route 1: De Afsluitdijk

Foto: Unsplash /Tim Roosjen

De Afsluitdijk is een waterkering tussen de provincies Noord-Holland en Friesland, die het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee. Een iconisch staaltje Nederlandse waterbouwkunde, dat ook nog eens zorgt voor een onvergetelijke motorrijervaring.

De route begint in het Noord-Hollandse plaatsje Den Oever en leidt je over de 32 kilometer lange dijk. Tijdens het rijden heb je prachtig uitzicht op beide zijden van de dijk en het gevoel van eindeloosheid terwijl je over het water rijdt. Midden op de afsluitdijk kan je een tussenstop maken op de Breezanddijk, waar je een prachtig uitzicht hebt en vogels kunt spotten. Een echte aanrader dus!

Bekijk motorroutes vanuit Den Oever.

Route 2: Veluwezoom

Foto: Unsplash/Martijn Baudoin

De Veluwezoom, gelegen in Gelderland, is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Deze route voert je door dichte bossen, uitgestrekte heidevelden en schilderachtige dorpjes.

Onderweg kom je onder andere langs uitkijkpunt De Posbank, waarop je uitkijkt over een heuvelachtig gebied dat in de zomer bedekt is met paarse heidebloesems. Let wel op: sinds vorig jaar is het niet meer mogelijk om hier met de motor te komen. Deze kan je parkeren op een van de parkeerplaatsen vlakbij het uitkijkpunt.

Wil je het natuurgebied meerdere dagen bezoeken? Overnachten op de Veluwe is dan een goede optie! In de regio vind je meerdere mooie verblijfsopties midden in de natuur. Als je naast motorrijden ook nog andere uitjes wilt ondernemen in de omgeving, vind je op Lekkerwegtips.nl wat er allemaal te doen is.

Bekijk hier de routes routes bij de Veluwezoom.

Route 3: Utrechtse Heuvelrug

Foto: Unsplash/Elise van Tilborg

De Utrechtse Heuvelrug is een andere parel voor motorrijders. Deze route voert je door het natuurgebied in de provincie Utrecht. De heuvelachtige wegen, omringd door groene bossen en historische landgoederen, bieden een prachtig contrast met het typische Nederlandse landschap.

Meer informatie over de: De Utrechts Kastelenroute

Route 4: Zeeuwse Kust

Foto: Unsplash/Tom van Hoogstraten

Voor degenen die de zilte zeelucht willen opsnuiven tijdens rijden, is een ritje langs de Zeeuwse Kust een aanrader. Deze route neemt je mee langs de uitgestrekte kustlijn van Zeeland, met zanderige duinen en charmante dorpjes. Onderweg kun je genieten van verse zeevruchten en ondertussen het Nederlandse zeelandschap bewonderen. Een fantastische route, net over de Nederlandse grens.

Motorroute: De parels van Zeeland

 

Route 5: Drentsche Aa

Foto: Unsplash/Ben Berwers

De Drentsche Aa is een prachtig stukje natuur in het noorden van Nederland. Deze route voert je door het Nationaal Park Drentsche Aa, waar kronkelende rivieren, uitgestrekte velden en pittoreske boerderijen elkaar afwisselen. De rust en sereniteit van dit gebied maken het een ideale bestemming voor een ontspannen motorrit.

Of je nu houdt van een ritje door de natuur of de voorkeur geeft aan kustlijnen en historische bezienswaardigheden: het land van kaas en tulpen heeft voor elke motorrijder iets te bieden. Deze vijf routes zullen je dan ook zeker verrassen! Dus trek je motorpak aan, start je motor en verken de mooie landschappen van Nederland op twee wielen.

Bekijk de motorroutes bij de Drentsche Aa.

Geschreven op 5 september 2023
© Motoren & Toerisme