Dakar 2023: Uitstekende zaak voor Brabec maar drama voor Sunderland

De eerste dag van 2023 stond synoniem met de eerste échte rit van deze Dakar-editie. En die rit – in feite een grote lus in de wijde omgeving rond het Sea Camp – was meteen een stevige. Van de 603 kilometer werden er 368 tegen de klok verreden.

Meteen het laatste beeld van titelverdediger Sam Sunderland die na 52 km reeds uit de wedstrijd verdween. Foto: GASGAS Press/Rally Zone

En er was meteen al de nodige dramatiek toen Sam Sunderland, een rotsige sectie van het traject ten val kwam. De fysieke gevolgen waren niet min met een gebroken schouderblad en hersenschudding. Meteen einde verhaal dus voor de winnaar van Dakar 2022 en een klap van jewelste voor het Red Bull GASGAS Factory-team dat het nu alleen nog Daniel Sanders in koers heeft.

De jonge Amerikaan Mason Klein moet één van de volgende goudklompjes van KTM voor het rallywerk worden. Foto: Bas World KTM Racing

De jonge Amerikaan Mason Klein, die door KTM klaargestoomd wordt in het Nederlandse BAS World satellietteam imponeerde onderweg met z’n snelheid. Maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een zesde plaats.

Kevin Benavides deed een goede zaak in de openingsrit. Foto: KTM Images/Rally Zone

De Red Bull KTM-fabrieksrijders, met Benavides en proloogwinnaar Price op kop, haalden wel de top-3. Al moesten ze wel de duimen leggen voor een andere Amerikaan, voormalig eindwinnaar Ricky Brabec. De HRC-fabrieksrijder is meteen ook de eerste leider.

HRC-fabrieksrijder Ricky Brabec nam een vliegende start in Dakar 2023. Foto: Honda Racing Corporation

Jêrome Martiny, de enige Belgische motorrijder verloor op de eerste dag al meteen veel tijd. Martiny moest aan de meet meer dan 42 minuten prijsgeven op winnaar Brabec.

Als de toppers binnen zijn moeten de fabrieksmonteurs nog aan het sleutelwerk beginnen. Gemiddeld heeft een Dakar-machine na elke etappe zo'n 2 uur onderhoud nodig. Foto: KTM Images/Bastien Roux Photographie

Dakar 2023 Rit 1 – Uitslag en tussenstand:

  1. Ricky Brabec (USA) – Monster Energy Honda in 04u 14’10”
  2. Kevin Benavides (ARG) – Red Bull KTM Factory Racing, op 19”
  3. Toby Price (AUS) – Red Bull KTM Factory Racing, op 39”
  4. Joan Barreda Bort (ESP) – Monster Energ JB Team Honda; op 45”
  5. Daniel Sanders (AUS)– Red Bull GASGAS Factory, op 45”
  6. Mason Klein (USA) – BAS World KTM Racing; op 1’14”
  7. Pablo Quintanilla (CHL) – Monster Energy Honda; op 02’07”
  8. Adrien Van Beveren (FRA) – Monster Energy Honda; 04’17”
  9. Skyler Howes (USA) – Husqvarna Factory Racing;  05”12”
  10. Matthias Walkner (AUT) – Red Bull KTM Factory; op 05’26”

44. Jerome Martiny (BEL) – Dumontier Racing Husqvarna: op 42’50”

 

Introfoto: Honda Racing Corporation

Geschreven op 1 januari 2023
© Motoren & Toerisme