Dakar 2023: Eerste zege voor Mason Klein

431 km tegen de chrono en 159 verbindingskilometers kregen de Dakaristen maandagochtend voorgeschoteld. De etappe van Sea Camp naar Al-‘Ula was een atypische want geen van de echt grote namen kon zich in ‘the picture’ rijden. Wie dat wel deed was de Amerikaan Mason Klein. In de openingsrit flirtte hij al met de dagzege, tot hij gepenaliseerd werd vanwege ‘te snel’ rijden. Dat zit zo, sinds dit jaar krijgen de deelnemers in de motorklasse een maximum snelheid van 160 km/u opgelegd. Een ingreep die de FIM – de wereldmotorsportbond dus – en WK-organisator A.S.0. om veiligheidsredenen deden.

Mason Klein pakte de eerste etappezege in z'n nog jonge carrière en werd meteen ook leider in de tussenstand. Foto: BAS World KTM Racing

Ook vandaag kreeg coming man Klein 2 minuten straftijd aan z’n Acerbis broek gesmeerd wegens te snel rijden. Maar zelfs met die ‘penalty’ hield de jonge Californiër genoeg tijd over om de dagzege op zak te steken. Tweede werd de Duitser Sebastian Bühler (Hero Motosports), voor Skyler Howes (Husqvarna). Van de gevestigde namen kon alleen Toby Price zich in de top-5 handhaven, zij het op 02’16” van Klein.

Skyler Howes, in oktober nog winnaar van de Rallye du Maroc, lijkt nu pas onder stoom te komen. Foto: Husqvarna Images/Rally Zone

Jerôme Martiny, de enige Belgische motorrijder werd 52e in de rit van vandaag. In de tussenstand kijkt de Ardennees al op een achterstand van bijna 2 uur op leider Klein aan.

De dagzege van Klein komt niets te vroeg voor het Nederlandse BAS World KTM-satellietteam dat gisteren met de Zuid-Afrikaan Bradley Cox en de Spanjaard Cesar Rojo al twee teamleden uit de wedstrijd zag verdwijnen. Door z’n zege in de rit van vandaag komt Klein ook bovenaan het klassement te staan, voor de Red Bull KTM-fabrieksrijders.

 

Voormalig Dakar-winnaar Toby Price bekleedt nu de tweede plaats in de tussenstand. Foto: KTM Images/Rally Zone

Het wordt de komende interessant om te volgen of Klein stand kan houden op die (onverhoopte) leidersplaats. Nog iets dat opvalt in de tussenstand is de derde plaats van Joan Barreda Bort. De Spaanse veteraan van 39 gold ooit als dé gedoodverfde opvolger van z’n landgenoot Nani Roma, won etappes bij de vleet (29 in totaal) maar eindigde in de eindstand nooit op de hoogste podiumplaats. Zou het dan nu, op een satelliet-Honda, toch eens kunnen lukken voor Barreda Bort?

Navigatie blijft één van de belangrijkste aspecten van het rally-raidrijden. Geen wonder dus dat Adrien Van Beveren met de nodige sinecure z'n roadbook monteert in de 'navigatietoren' van z'n Monster Energy Honda CRF450 Rally. Foto: Honda Racing Corporation

Dakar 2023 rit 2 – Uitslag:

 

 1. Mason Klein (USA) -  BAS World KTM Racing in 5u23’04”
 2. Sebastian Bühler (DUI) – Hero Motosports Team Rally op 1’09”
 3. Skyler Howes (USA) – Husqvarna Factory Racing, op 1’13”
 4. Ross Branch (BWA) – Hero Motosports Team Rally op 1’58”
 5. Toby Price (AUS) – Red Bull KTM Factory Racing op 2’16”
 6. Joan Barreda Bort (ESP) – Monster Energy JB Team  op 2’32”
 7. Lorenzo Santolino (ESP) – Sherco Factory op 3’10”
 8. Kevin Benavides (ARG) – Red Bull KTM op 3’20”
 9. Daniel Sanders (AUS) – Red Bull GASGAS Factory op 3’24”
 10.  Matthias Walkner (AUT) – Red Bull KTM Factory op 4’06”

 

52. Jerôme Martiny – Dumontier Racing Husqvarna op 1u15’43”

 

Dakar 2023 – stand (na 2 etappes):

 

 1. Mason Klein (USA) – KTM  9u38’28”
 2. Toby Price (AUS) – KTM op 1’41”
 3. Joan Barreda Bort (ESP) – Honda op 2’03”
 4. Kevin Benavides (ARG) – KTM op 2’25”
 5. Daniel Sanders (AUS) – GASGAS op 2’55”

 

48. Jerôme Martiny (BEL) – Husqvarna op 1u57’19”

 

Introfoto: BAS World KTM Racing

Geschreven op 2 januari 2023
© Motoren & Toerisme