Dakar 2021: Winst voor Barreda, klassement voor De Soultrait

Als het op snelheid aankomt, steekt Joan Barreda Bort er, samen met Toby Price, bovenuit. De Spanjaard boekte vandaag z’n tweede dagzege op vier etappes. De etappe van Wadi-ad-Dawasir naar Riyadh was met 813 km de langste van Dakar 2021. De rijders kregen 337 kilometers chrono voor de wielen geschoven. Een afstand die Barreda Bort in 2u46’50” wist te overbruggen. Een zeer snelle etappe dus (zie video hieronder) waarin de toprijders op bepaalde momenten pieksnelheden van 175 km/u haalden.

De Monster Energy Honda-rijder bleek daarin flink in het voordeel te zijn. Daniel Sanders (KTM Factory) volgde op plaats 2 op 6’09” van Barreda Bort, met in z’n kielzog Luciano Benavides (Rockstar Energy Husqvarna) op 6’22”. Kort daarop volgde Ross Branch, binnen dezelfde minuut als de rijders voor hem, maar met 1’ tijdstraf aan de broek.

Nieuwe leider in het algemeen klassement, zij het met een minimale voorsprong van 15 seconden - is de Fransman Xavier De Soultrait. Na de Dakar van vorig jaar – waarin hij de zenuwbaan in z’n rechterpols zwaar blesseerde – werd De Soultrait, door het Monster Energy Yamaha-fabrieksteam, bedankt voor bewezen diensten.

Xavier De Soultrait voert de leiding in Dakar 2021 aan. Foto: HT Rally Raid Husqvarna

Mede door de steun van privésponsor Dafy Moto (een Franse keten van motorkleding-winkels) vond hij in het tussenseizoen onderdak bij het Nederlandse HT Rally Raid Husqvarna-team. De Soultrait stelt dat hij zich goed voelt in het z’n nieuwe team en blijkt tot nu toe de regelmatigste rijder van Dakar 2021.

 

Tussenstand Dakar 2021 (na 4 van 12 etappes)

 

  1. Xavier De Soultrait (FRA) – 15u00’25”
  2. Joan Barreda Bort (SPA) – op 0’15”
  3. Ross Branch (BOT) – op 05’24”.

 

Tekst: BJ

Foto's: Hondanews en HT Rally Raid Husqvarna-team

Video's:  YouTube.com/Dakar

Geschreven op 6 januari 2021
© Motoren & Toerisme