Dakar 2021: Barreda wint 2e etappe

De 2e etappe van Dakar 2021 voerde van Bisha naar Wadi ad-Dawasir. Goed voor een totale afstand van 685 km (457 km chrono).

Het zat de Red Bull KTM’s, in tegenstelling tot gisteren, niet echt mee vandaag. Mathias Walkner moest middenin de duinen een reparatie uitvoeren op z’n KTM 450 Rally (zie video hieronder) en verloor als gevolg daarvan 2 uur.

Ook Toby Price, vanochtend nog gestart als klassementsleider, verloor heel wat tijd vandaag en dat ondermeer bij het overschrijden van een duinenrug (zie video hieronder).

 

De Duinen-etappe van vandaag bleek de Spanjaard Barreda Bort wel te liggen. De Monster Energy Honda-rijder profiteerde van z’n ervaring in het mulle zand om menig concurrent voorbij te gaan (zie video hieronder).

Barreda Bort bleek uiteindelijk de snelste van het pak te zijn. Hij won de etappe, voor Ricky Brabec (Monster Energy Honda - +3’55”) en de Chileen  Pablo Quantanilla (6’02”). Botswanaan Ross Branch (Monster Energy Yamaha) en Chileen José Ignacio Cornejo (Monster Energy Honda) vervolledigden de top-5. De eerste KTM-fabrieksrijder was Daniël Sanders (AUS) op meer dan 16’.  Price eindigde als 28e  met meer dan een halfuur achterstand op Barreda. Price is dus logischerwijs leider af, terwijl Barreda Bort de leidersplaats overneemt.

Monster Energy Yamaha-fabrieksrijder Andrew Short (USA) haalde door technische problemen de finish niet. Zijn Dakar-rally zit er na twee dagen reeds op.

 

Stand (na 2 van 12 etappes)

  1. Joan Barreda Bort (Monster Energy Honda) – 8u15’38”
  2. Ricky Brabec (Monster Energy Honda) -  op 6’23”
  3. Ross Branch (Monster Energy Yamaha) – op 6’37”
  4. Pablo Quintanilla (Rockstar Energy Husqvarna) – op 7’16”
  5. Xavier De Soultrait (HT Rally Racing Husqvarna) – op 8’25”

 

Tekst: BJ

Foto’s: Honda Racing/Rally Zone,

Video’s: YouTube.com/Dakar

Geschreven op 4 januari 2021
© Motoren & Toerisme