Crowdfunding voor boek Motorfietstechniek

Het talent

Ik ga een boek maken. Over motorfietstechniek. Waarom? Ik ben een echte techneut. Ik sleutel graag aan motorfietsen en ik heb aan de HTS Autotechniek gestudeerd. Maar techneuten kunnen niet schrijven, dat weet iedereen. Ik was dus best verbaasd toen de tekst van mijn afstudeerscriptie, een onderzoek voor het tijdschrift Auto en Motor Techniek, in 1988 bijna letterlijk in AMT werd overgenomen. Later kwam ik in dienst bij het motormagazine Moto 73. Daar werd ik veelal ingezet voor testen en techniekverhalen. Ik merkte daar ook weer dat ik het erg leuk vond om technische zaken uit te leggen en dat mijn schrijfstijl werd gewaardeerd.

De verhalen


Sinds 2004 ben ik freelance auto- en motorjournalist en schrijf ik techniek-verhalen voor diverse motorbladen in binnen- en buitenland. Ondertussen heb ik van alle onderdelen van de motorfiets wel een verhaal geschreven: soms systematisch “van voorspatbord tot achterlicht”, soms gericht op actuele ontwikkelingen, soms met een historisch perspectief. Onlangs heb ik het aantal onderwerpen geteld en kwam ik tot 85! Toen begon het idee te groeien: wat nu als ik die onderwerpen rangschik, stroomlijn en verwerk tot een prachtig motorboek met veel mooie afbeeldingen? Een boek dat ruim 300 pagina's dik is, 25 euro gaat kosten en voor de feestdagen gaat uitkomen?

Het boek


Soms heb je een duwtje nodig om een stap te zetten. Dat duwtje heette Covid-19. Ineens bleef mijn agenda leeg en ontstond er ruimte voor initiatieven. Het boek ging er komen! Een boek voor iedereen die van motorfietsen houdt, of van techniek. Voor wie graag wil weten hoe het werkt, en waarom op deze manier. Voor wie wil weten waarom de uitlaat soms bovenlangs loopt, maar soms ook onderlangs. Voor wie het verschil wil weten tussen Dot 3, 4, 5 en 5.1, of tussen koppel, vermogen en kracht. En voor wie eindelijk wel eens precies wil weten hoe het zit met de naloop, de balhoofdhoek en de veervoorspanning. Een boek waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe het werkt, met een onderbouwing uit de natuurkunde en af en toe een uitstapje naar de scheikunde. Met soms een kijkje terug in de geschiedenis, maar nog veel vaker een blik vooruit en uitleg hoe de nieuwste technieken hun weg vinden naar de motorfiets.

Crowdfunding

Een boek schrijven is één ding. Het laten opmaken en drukken is een nog grotere stap. Gelukkig vond ik in Theseus Ship Publishers een partner die voor een schappelijke prijs per boek voor layout en druk kon zorgen, op mooi 112 grams papier en met een harde cover.. Neemt niet weg dat er nog altijd grofweg 7000 euro op tafel dient te komen. Daarvoor moet ik 280 boeken verkopen, voor ik uit de kosten ben. Dat probeer ik nu via crowdfunding te bereiken. Ik ben dus niet uit op gulle giften (hoewel altijd welkom), je ontvangt voor je donatie ook daadwerkelijk het boek, dat voor de gelegenheid door mij persoonlijk zal worden gesigneerd! Dus ben je geïnteresseerd of ken je een motorliefhebber, die je tijdens de feestdagen met een leuk cadeau wilt verblijden, druk dan op de donatie-knop!

Online verkoop


Natuurlijk hoop ik dat je tijdens deze crowdfunding-actie al besluit het boek te kopen. Wil je dat later doen, dan zal ik het boek na de crowdfunding aanbieden via Bol.com en via mijn eigen homepage: https://www.aansorgh.com. Daar vind je ook meer informatie over mij en diverse andere verhalen die door mij zijn geschreven. Wil je me verder volgen, dan kan dat op: https://www.facebook.com/paansorgh.

 

Tekst: Peter Aansorgh

Geschreven op 4 september 2020
© Motoren & Toerisme