Coronacrisis in de motorwereld: Nog veel vraagtekens na persconferentie Nationale Veiligheidsraad

Na het overleg van de Nationale Veiligheidsraad van gisterennamiddag, kondigde Belgisch premier Sophie Wilmès tijdens de persconferentie aan dat massa-evenementen en sportevenementen met publiek verboden blijven tot en met 31 augustus. Zo kregen ondermeer de Belgische zomerfestivals éindelijk het concrete antwoord waarop ze al zolang zaten te wachten. Recreatief motorrijden blijft evenwel tot en met zondag 3 mei uit den boze. Maar daarna zou iedereen, op eigen houtje, weer kunnen gaan toeren. Althans, dat zou volgens ons een logische stap zijn in het 'lossen' van de lockdown.

De beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad zorgen echter ook voor een aantal vraagtekens. Zo is het niet duidelijk wat de eigenlijke definitie van een ‘massa-evenement’ is en dan vooral voor organisatoren van toerevenementen. Toch zijn in hun geval de risico’s eerder beperkt en dan vooral tot de wachtrijen aan de inschrijvingstafels. Ook daar zou ‘social distancing’ soelaas kunnen brengen. De catering, waar veel clubs, toch een extra centje mee bij verdienen zou ook op die manier geregeld kunnen worden.  De vraag is echter in hoeverre de lokale autoriteiten (gemeentebesturen) mee willen denken in dat verhaal.

Voor clubs die een motorsportevenement organiseren is de definitie in ieder geval iets duidelijker. Zij kunnen zich dus geen publiek veroorloven. Voor een aantal grote evenementen zoals de Biker’s Classic in Spa-Francorchamps, de Open Trophy op het circuit van Chimay of de Flanders MX Masters op de Keiheuvel in Balen is het duidelijk dat ze niet in hun huidige vorm (met veel publiek langs de kant) plaats kunnen vinden.

 

Het lijkt er sterk op dat de GP van België Motorcross niet kan doorgaan, al heeft organisator Johan Boonen de wedstrijd voorlopig nog niet geannuleerd.

Toch legt nog niet elke organisator zich bij deze feiten neer. Volgens Stijn Rentmeesters, de secretaris-generaal van de Belgische Motorrijdersbond, wachten de organisatoren van de GP van België Motorcross (in Lommel) en Zijspancross (in Gooik) af tot na 3 mei om dan een definitieve beslissing over hun respectievelijke evenementen te nemen. Rentmeesters geeft echter toe dat de situatie er niet rooskleurig uitziet.

Voor kleinere motorsportevenementen is er evenwel een sprankeltje hoop. Zij zouden achter gesloten deuren kunnen plaats vinden. We denken dan in de eerste plaats aan disciplines die niet echt publiekstrekkers zijn zoals Enduro, Endurance-cross en Trial. Voor de crosswedstrijden van de amateurfederaties lijkt deze regel moeilijker te liggen. Daar moeten de organiserende clubs voor een groot stuk draaien op de toegangsgelden en de opbrengst van de catering.

 

 

Tekst: BJ

Foto’s: BJ

Geschreven op 16 april 2020
© Motoren & Toerisme