Classic Metal: 'Sleeping Beauty'

Wie dezer dagen bij Gallery Aaldering langs gaat kan er een erg bijzondere motorfiets bewonderen. De specialist in klassieke auto’s en motorfietsen in het Gelderse Brummen wist namelijk een Norton Commando op de kop te tikken. En niet zomaar een Norton, wel een machine die nooit ingeschreven werd. Nadat de Commando 850 aan de gebruikelijke ‘shake down’ door de Norton-testrijders werd onderworpen, zou hij nooit meer bereden worden.

De Norton Commando 850 zit namelijk nog steeds in dezelfde kist, waarin hij 45 jaar geleden de Norton-Villiers-Triumph-fabriek verliet. De Commando werd naar België geëxporteerd. Jarenlang zou de Commando 850, onaangeroerd in het magazijn van Norton-importeur Laurent Podevijn blijven staan. Nooit werd de machine uitgekrat. Na de dood van Laurent Podevijn, die ook jarenlang de voorzitter van de technische commissie van de Belgische Motorrijdersbond was, werd de inboedel geveild. En nu duikt deze Commando 850 op bij Gallery Aaldering.

Ook bij Gallery Aaldering zal deze Commando 850, onaangeroerd blijven. Het bedrijf heeft geen plannen om de Norton te ontkratten en rijklaar te maken, laat staan om hem te verkoop. Op de kilometerteller van de Commando 850 staan er welgeteld 17,5 km. Maar hij zal er voortaan wel te bezichtigen zijn in de showroom, als eerbetoon aan de roemrijke Britse motorindustrie van weleer. Wij dopen deze Norton alvast 'Sleeping Beauty'!

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Gallery Aaldering

Geschreven op 15 januari 2020
© Motoren & Toerisme