Buell Motorcycles is terug en wil ook toermachines bouwen!

Goed nieuws voor de liefhebbers van sportieve Amerikaanse V-twins want Buell Motorcycles komt terug. Het bedrijf uit Grand Rapids in de staat Michigan kondigde deze week aan dat het tegen 2024 maar liefst 10 verschillende modellen, waaronder een toermachine, wil gaan bouwen. De Amerikaanse motorconstructeur werkt volgens een statement van CEO Bill Melvin ook aan de komst van een elektrische motorfiets.

 

De RX1190 kennen we nog van in het WK Superbike.

Het nieuwe Buell Motorcycles, zonder oorspronkelijk oprichter/naamgever Eric Buell, gaat de productie van de 1190 RX en 1190 SX heropstarten. Deze superbike en naked bike staan bekend voor hun eigenzinnige accenten waarbij het frame fungeert als benzinetank en zijn vooraan voorzien van een enkele perimeter remschijf.  Beide modellen zullen dit jaar dus terug leverbaar zijn. Voorlopig mikt het ‘herboren’ Buell Motorcycles alleen op de Amerikaanse markt. De 1190 cc metende 72° V-twin is dan ook allesbehalve Euro 5-proof.

1190 Super Touring

Op z’n website laat Buell Motorcycles ook twee ‘renderings’ van een toekomstig toermodel zien. De 1190 Super Touring lijkt ons eerder een zware reislustige allroad te zijn. Is het een toeval dat Buell met de beelden van z’n toekomstige Super Touring naar buiten komt, in de week voordat Harley-Davidson z’n langverwachte Pan America officieel lanceert?

 

 

De achterzijde van de toekomstige 1190 Super Touring

Buell zegt dat de 1190 Super Touring een combinatie zal worden van de gekende Buell-prestaties, offroad-toeren en gedurfd design. De 1190 Super Touring is een ontwerp van Joey Ruiter, die eerder ook al de SNOPED (een samentrekking van snow en moped) ontwierp. Meer van Ruiters werk zie je op z’n instagrampagina.

 

Tekst: BJ

Beelden: Buell Motorcycles

Geschreven op 20 februari 2021
© Motoren & Toerisme