Boekentip: Dwaalgasten van de Amoer – Benno Graas

Avontuurlijk reizen per motorfiets, daar zijn heel wat van onze lezers niet vies van, of ze lezen er toch graag over en dus zal dit boek van reisauteur Benno Graas ongetwijfeld ook heel wat nieuwsgierigen trekken.

 

Benno Graas is niet aan z’n proefstuk toe als het op avontuurlijke motorreisverhalen aankomt. In z’n eerste boek, ‘Het aarden Beest’ konden we al kennismaken met deze licht excentrieke Nederlander, z’n levensgezellin Thecla  en hun voorkeur voor oude Royal Enfields.

Begin 2020 vertrokken de Nederlandse avonturiers voor een reis richting het Oosten. Vooropgesteld werd om via de Balkan de eeuwenoude zijderoute richting Mongolië te volgen om van daaruit Siberië te bereiken, op zoek naar de Amoer. Voor de niet-Dirk Draulansen onder ons: Amoer is de naam van de zogenaamde sneeuwluipaard.

Maar vier dagen vier in dit avontuur, ging de wereld op slot. De coronacrisis was uitgebarsten en reizen was nauwelijks nog mogelijk, als het al niet verboden was. Vanaf dan was het voor Benno en Thecla vooral overleven en het roer omgooien. Siberië haalden ze niet maar op zeven maanden tijd zouden ze een flink deel van Oost-Europa doorkruisen en ook Scandinavië aandoen, met als ultieme bestemming de mythische Noordkaap.

 

De Amoer kregen ze nooit te zien, maar onderweg zagen ze wel wolven, beren, rendieren én walvissen.

Met het relaas van deze reis, waarvoor de auteur en z'n partner hun huis en werk opgaven en die door onvoorziene omstandigheden een totaal andere wending nam, getuigt Graas nog maar eens uitgebreid over z'n voor avontuur, improvisatie en z'n liefde voor de natuur.

 

Het boek Dwaalgasten van de Amoer telt 376 pagina’s, kost € 24,95 en is te bestellen via www.graasuitgever.nl

Geschreven op 15 december 2023
© Motoren & Toerisme