BMW Motorrad trapt eeuwfeest af met 100 Years-versies van R nineT en R18

Volgend jaar viert BMW Motorrad z'n 100-jarig bestaan. Het merk werd immers in 1923 in München opgericht. De focus in het jubileumjaar zal op de boxer-modellen liggen en dat is logisch want BMW's allereerste productiemodel, de R 32 uit 1923, had immers een boxermotor. 

Bij BMW Motorrad beginnen ze nu al aan het jubileumjaar en wel met de introductie van 100 Years-versies van twee bestaande modellen: de R nineT en de R 18. 

BMW R nineT 100 Years

Lakafwerkingen in combinatie met chroomoppervlakken kennen ook een bijna 100-jarige traditie in de motorfietsbouw. Chroomoppervlakken, meestal bestaande uit een laag koper, een laag nikkel en een toplaag uit chroom, worden gekenmerkt door hun hardheid en resulterende hoge duurzaamheid, zeer goede bescherming tegen corrosie, maar vooral door een stralende, spiegelachtige glans. Zo werd chroom vanaf eind jaren 1920 een courant stijlelement voor ontwerpers, in combinatie met hoogwaardige lakconcepten. De BMW R 75/5 met verchroomde tankwanden en zijafdekkingen is bijvoorbeeld legendarisch bij BMW Motorrad. Met de nieuwe BMW R nineT 100 Years, de nieuwe R 18 100 Years en het Classic Chrome-oppervlakconcept blaast BMW Motorrad dit onvergelijkbaar verfijnde samenspel van lak en chroom nieuw leven in.

De tank is een combinatie van zwart met chroom en witte dubbele strepen, aangevuld met kniebeschermers en een 100 Years-badge. Ook op de buddyseat is Classic Chrome te vinden. De voorwielafdekking is ook zwart gelakt en heeft witte dubbele strepen. De tweekleurige zitting in zwart/ossenbloed maakt de hoogwaardige look compleet.

Tal van zwarte componenten zoals de vorkbuizen, luchtinlaatsnorkel en enkele Option 719-componenten vullen dit harmonieus aan. Inbegrepen in de R nineT 100 Years zijn de optionele 719 Classic-velgen met zwart geanodiseerde velgringen, het Option 719 Shadow-gamma van gefreesde onderdelen met gefreesde cilinderkopafdekkingen, motorblokafdekkingen, zadelhouders, olievuldop en het Option 719 Shadow II-gamma van gefreesde onderdelen, bestaande uit verstelbare handgrepen en een voetsteun, voetsteunen voor de buddyseat en expansievatafdekkingen, en buitenspiegels aan het stuur. Het Adaptive Headlight en het Comfort-pakket met verwarmde handgrepen, Cruise Control en Driving Modes Pro vervolledigen de uitgebreide uitrusting van deze editie. Een antidiefstalalarm kan ook achteraf worden geïnstalleerd als onderdeel van de optionele uitrusting af fabriek of via het gamma originele BMW Motorrad accessoires.

BMW R 18 100 Years

Net als dat van het verjaardagsmodel van de R nineT heeft de R 18 100 Years een Classic Chrome-kleurenschema dat zwarte lak combineert met hoogglanzende chroomoppervlakken, witte dubbele strepen en een 100 Years-badge. Het lak-op-chroomconcept van Classic Chrome is ook terug te vinden op de achterwielafdekking in combinatie met witte dubbele strepen. De voorwielafdekking en zijafdekkingen zijn zwart gelakt, aangevuld met witte dubbele strepen op het spatbord vooraan. Dit alles gaat harmonieus samen met de Option 719-zitting, bekleed in een tweekleurige combinatie van zwart/ossenbloed met hoogwaardige diamantversiering.

Zwart als symbolisch kleurenschema van de geweldige BMW Motorrad traditie siert ook de motor, de transmissiebehuizing en de achterasaandrijving. De precieze benaming is Avus Black, een verwijzing naar het legendarische hogesnelheidscircuit in Berlijn, waar BMW Motorrad ooit grote racesuccessen vierde, wat vandaag nog steeds wordt herdacht door het Avus-monument met BMW Motorrad fabrieksrijder Ernst Henne. Berlijn is ook de thuisbasis van de productievestiging van BMW Motorrad. De fabriek in Berlijn-Spandau is niet alleen een productievestiging, ze is ook de belangrijkste fabriek voor de internationale motorfietsproductie van BMW Motorrad.

De R 18 100 Years wordt aangevuld met tal van chroomonderdelen uit de Chrome-designoptie. De hoogwaardige en duurzame galvanische oppervlakcoating is te vinden op deze onderdelen: stuuronderdelen, schakel- en voetremhendels, stuurklemmen, gewichten, spiegels, hoofdremcilinders, remklauwen, motorbehuizingafdekkingen, cilinderkopafdekkingen en inlaatspruitstuk.

Andere kenmerken van de BMW R 18 100 Years zijn de verchroomde Akrapovič-achterdempers met geperforeerde uitlaatpijpen in de ‘propellerstijl’ van het BMW merklogo. Veiligheid en comfort worden verzekerd door Headlight Pro met Adaptive Headlight, achteruitrijhulp, elektronische Cruise Control en verwarmde handgrepen. Als onderdeel van de optionele uitrusting af fabriek kan de nieuwe BMW R 18 100 Years ook worden uitgerust met een antidiefstalalarm, duozitpakket, treeplanken, Hill Start Control, een afsluitbare brandstofklep en een vermogensvermindering.

 

BMW Motorrad gaat zowel van de R nineT 100 Years als de R 18 100 Years, telkens 1923 exemplaren bouwen.

 

Bron: persbericht BMW Motorrad

Video: YouTube.com/BMW Motorrad

Geschreven op 15 december 2022
© Motoren & Toerisme