BMW gaat Honda achterna met een automatische koppeling

Het gaat gebeuren. Na jaren van alleenheerschappij door Honda, ziet ook BMW heil in een automatische koppeling. 

Met de nieuwe Automated Shift Assistant (ASA) presenteert BMW Motorrad een technische oplossing die een koppelingshendel overbodig maakt (zie header). Het motto "Simplify you ride" wordt hierbij zeer letterlijk genomen. De ASA heeft een ontwerp waarbij twee elektromechanische actuators de koppeling en het schakelen van de zesversnellingsbak automatiseren.

2024 BMW ASA

In de 'M'-schakelmodus kunnen versnellingen nog steeds worden gewijzigd via de voetbediening, waardoor de rijder kan beslissen wanneer er wordt geschakeld. Maar er zijn dus geen flippers op het stuur zoals bij Honda. 

In de "D"-schakelmodus worden de versnellingen automatisch gewisseld, afhankelijk van de rijmodus, motortoerental, gashendelpositie en hellingshoekparameters. 

2024 BMW ASA

Het persbericht geeft verder weinig informatie, zoals het ontbreken van een specifiek model waarop deze nieuwe technologie zal worden toegepast. Er wordt echter wel gesproken over de toepassing bij de bekende boxermotor. Het lijkt waarschijnlijk dat deze automatische koppeling binnenkort te zien zal zijn op de R 1300 GS, of mogelijk meteen op de R 1300 GS Adventure, die nog moet worden onthuld. De praktijktest zal moeten uitwijzen of deze nieuwe technologie het minpuntje van de quickshifter op de boxermotoren weet op te lossen. Het zal ook interessant zijn om te zien hoe dit systeem zich verhoudt tot de DCT's van Honda, die al jaren een monopolie hebben op dit gebied. We houden jullie op de hoogte!

2024 BMW ASA
BMW R 1300 GS
Motor: vloeistofgekoelde tweecilinder boxer viertakt
CI: 1.300 cc
Rijklaar gewicht: 237kg
Vanaf: € 20.150,00

Samenstelling: Charly de Kinderen

Media: BMW Motorrad

Geschreven op 6 mei 2024
© Motoren & Toerisme