BMW Definition CE 04

BMW heeft een lange geschiedenis als het gaat om futuristische mobiliteitsoplossingen. Dat is niet altijd even succesvol, maar er zijn op dit moment nog altijd rijders die zweren bij hun C1, de scooter met het dak. In vergelijking met de bijna productierijpe Definition CE 04 lijkt dat echter een oldtimer.

BMW heeft in het persbericht over een volledig nieuw concept, waarbij deze elektrische tweewieler niet enkel een vervoermiddel is maar ook een communicatiemiddel. Dat een toekomstgerichte mobiliteitsoplossing voor stedelijke pendelaars elektrisch moet zijn, spreekt in deze tijden voor zich. Het is namelijk in die context dat elektrische tweewielers het minste last hebben van hun achilleshiel, de beperkte actieradius. BMW heeft met de C evolution al sinds 2013 ervaring met elektrische scooters. Daar kunnen ze nu op verder bouwen.

In 2017 kwam daar met de Concept Link een futuristisch ogend vervolg op, en dat ontwerp sijpelt nu door in de Definiton CE 04, die naar verluidt heel dicht bij een brede productie zou staan. Hij oogt in ieder geval als een voertuig dat zo uit een sciencefiction film lijkt weggereden. Het elektrische ontwerp, met een laaggeplaatse, vlakke batterij bood de ontwerpers heel wat nieuwe mogelijkheden. Zo is er een opbergvak dat niet klassiek onder het zadel verstopt zit, maar wel toegankelijk is via een zijdelings paneel.

Het zeer ruime 10,25” scherm vormt de brug tussen rijder en het digitale universum. Hoe dat concreet zal werken geeft BMW nog niet mee, maar de mogelijkheden die ze uit hun vierwielersegment kunnen overnemen zijn bijzonder ruim. Samen met de scooter wordt ook kledij gelanceerd die erg futuristisch aandoet. Zo zal de vest, of parka zoals BMW het noemt, voorzien van een binnenzak waarin je de smartphone inductief kan laden en zullen van kleur aanpasbare ledstrips in de mouwen je blingbling-factor de hoogte in jagen, en tegelijkertijd de zichtbaarheid en veiligheid ondersteunen. Wat dit allemaal moet kosten is nog niet geweten, maar het zal geen kwaad kunnen om alvast wat spaarcentjes te verzamelen als je ee early adopter bent.

Geschreven op 12 november 2020
© Motoren & Toerisme