Benelux Trophy Wegrace 2021: Hengelo

Het nationale wegraceseizoen loopt langzaam naar zijn einde en met de stratenrace in het Nederlandse Hengelo, kregen we op 4 en 5 september jongstleden het voorlaatste wegraceweekend van het jaar. Eind september hebben we in Spa-Francorchamps dan nog het gecombineerde auto- en motorevenement, dat luistert naar de naam ‘Franco Speed’ en dan kunnen de voorbereidingen naar 2022 beginnen. Omdat een club of organisatie een pauze van twee jaren moeilijk of niet kan overleven, werd er beslist om in 2021 koste wat het kost een wedstrijd op de Gelderse Varsselring te organiseren, nadat vorig jaar op het dieptepunt van de coronapandemie, beslist was om de races te annuleren. Resultaat was een editie met een hermetisch afgesloten paddock, één plaats langs het circuit, de hairpin aan de Boschbocht namelijk, waar 750 bezoekers op één tribune mochten zitten, maar meer nog, door het tijdstip op het jaar de metershoge maisvelden waar de rijders met fenomenale snelheden doorheen reden. Je zou voor minder ‘tunnelzicht’ krijgen. Voorgaande edities konden mekaniekers in de pitstraat ongeveer een kwart van het circuit overzien, maar nu moesten ze geduld hebben tot de piloten de Molenbocht namen en in een flits voorbijkwamen aan start-finish. Moest regisseur Rob Marshall, die de fantasyfilm ‘Into the woods’ maakte, een nieuwe versie maken over de races op de Varsselring, zou hij deze zonder dralen, ‘Into the corn’ noemen. Maar een imaginaire wereld was het in Hengelo helemáál niet, de races onder een priemende zon waren weldegelijk ‘alive and kicking’.

Tekst en foto’s: Jan Vermeer

We hebben de laatste jaren, met momenten, al lauwe Benelux Trophy edities gehad in zowel de Supersport als de Superbike, maar wat we dit seizoen krijgen voorgeschoteld, is om duimen en vingers af te likken. Yan Ancia en Sander Claessen staan bij de 1000cc na vijf raceweekenden en tien koersen, amper één luttel punt van elkaar gescheiden. Bij de 600cc kunnen mathematisch nog vijf rijders Benelux kampioen worden, met vier noorderburen en één Luxemburger. Van een apotheose gesproken in beide klassen.

Yann Ancia was heer en meester in de Superbike-klasse van de Benelux Trophy.

Ancia had na Assen zijn leidersplaats moeten afstaan maar was gebrand om die terug op te eisen. Met twee podiumplaatsen na racewinnaars, Didier ‘Didi’ Grams en lokale matador, Davy Thoonen, sleepte de Limburger nipt de leidersplaats in de wacht voor Claessen. Die kon hiertegenover slechts één podiumplaats neerzetten. In dezelfde wedstrijd won Koen Brusten de BK titel van SBK Junior, nadat hij als neofiet in de BMB-rangen, alle races reed en de titel in Hengelo oververdiend kon veiligstellen.

Ook Aprilia-rijder Sander Claessen maakt nog kans op de Benelux-titel.

De plaatselijke rijders ‘rocken’

Bij de Supersport waren het vooral de plaatselijke matadoren van Performance Achterhoek Racing, met Ilja Caljouw en Jorn Hamberg, die alle aandacht trokken en de buit onder hen verdeelden. Vooral op zondag bij R2 was de winst voor Hamberg, net hersteld van zijn val in Chimay, een close finish te noemen. Het verschil na bijna 45km racen .... een motorlengte.

Randy Van Hees in actie.

Leider in de tussenstand blijft Randy Van Hees nadat zijn naaste belager, Jim de Goede, -voor het eerst op de Varsselring aan de start-, een moeilijke dag had. Maar Hamberg en Caljouw naderen wel in de tussenstand op leider Van Hees. Een race in de race reden de Belgen, al lang uitgeteld voor de Benelux titel, maar nog wel in strijd voor de nationale BMB-titels: Doornikzaan, Jimmy Ovaere, won de titel bij de SSP Junior en Gregory Dewilde bij de SSP Inter.

Gregory Dewilde werd de nieuwe Belgisch kampioen Supersport bij de Inters.
Jimmy Ovaere is de nieuwe Belgische Supersport Junior-kampioen.
Op zaterdagavond nog op de rode loper tijdens de première van Rookie en op zondagmorgen in actie op het Hengelose asfalt; Laurent Hoffmann had een druk weekend.

Een vierde stek in de slotrace van de Benelux Trophy SBK was zijn beste resultaat. Winnaars bij de IRRC-superbike werden Grams en Datzer. Bij SSP in het International Road Racing Championship stond er geen maat op de Fransman Pierre Yves Bian. De Kawa-rijder liet een onbedreigde dubbel optekenen, nadat hij ook al op pole stond na ruim de snelste rondetijd in de kwalificaties. Ook al gaven de thuisrijders ook hier veel weerwerk. Zonder erge dingen gaat de fransoos zijn eerste IRRC-titel binnenhalen.

Nabespreking tussen de tenoren van het IRRC Supersport-kampioenschap.

De twins stelen meer en meer de show

De races voor tweecilindermotoren stelen meer en meer de show en ook hun deelnemersveld blijft gestaag groeien. Voor een leek misschien moeilijk te volgen, want de klasse van de Belgian Twin Trophy herbergt verschillende categorieën van tweecilinders. Van de van pk's verstoken Honda CB500, over de Aprilia RS660, tot de exclusieve Patons: allen strijden in één race maar rijden wel met hun eigen specifieke klassementen.

Close racing in de CB500 Trophy.

Omdat dit de laatste wedstrijd van het jaar was, werden ook hier heel wat kampioensbekers uitgereikt. Overall winnaar werd de Italiaan Andrea Majola. De tifosi was ruim de sterkste van het grote veld. Met een dubbel succes won hij de BTT Road Race Challenge. Fier stond hij met de hand op zijn borst het Italiaanse volkslied te aanhoren.

Veni, vidi, Vici: Andrea Majola.

Sander Claessen vocht met Denny Lannoo de broederstrijd bij de Aprilia’s uit en won de BTT-titel bij de Supertwin. Lannoo van zijn kant won door tweemaal tweede te eindigen in de races, de Aprilia RS660 Dealer Cup Belgium.

Sander Claessen verzekerde zich in Hengelo op z'n Aprilia RS 660 van de Supertwins-titel.

Bij de BTT Stocktwin werd Christophe Carlier de 2021 kampioen op zijn Suzuki SV650. Tot slot won Benjamin ‘Benji’ Vanacker de titel van CB500 Trophy kampioen, na een beklijvend gevecht met Dries Desender. Voorsprong bij het vallen van de dambordvlag, 0.1". Een klasse die zeker dit jaar furore heeft gemaakt met het geboden spektakel en het aantal deelnemers.

'Benji' Van Acker kroonde zich tot de eerste kampioen van de laagdrempelige CB500 Trophy.

Ruim programma Classic races

Wie Hengelo en de plaatselijke motorclub Hamove zegt, zegt ook een ruim programma aan historische wedstrijden met de International Historic Racing Organisation, kortweg IHRO waarbij het de opzet is om aan de start te komen met machines die ooit actief waren in de GP’s van het Continental Circus.

Historisch zijspanracen in de Camathias Cup.

Verder de Camatias Cup, genoemd naar de in 1965 in Brands Hatch verongelukte Zwitserse zijspanrijder Florian Camathias en tot slot een race voor knetterende 2-takt machines. Al zullen ook hier alle rijders wel strijden voor de overwinning, de bijhorende bekers en champagne, dit zijn vooral races om historische pareltjes voorbij te zien komen. De ene al aan een hogere snelheid den de andere, met Bultaco’s, Jawa’s, Ducati’s, Rotax Aprilia’s, een enkele Manx of König, of nog andere Yamaha TZ250 modellen op de baan. Of nog de BMW-boxermotoren van weleer. Races om je onder te dompelen in de geur van oud leder of tweetaktolie. Of waar de zijspanpassagiers het bijna onmogelijke moeten doen om de oldtimer sidecars op de baan te houden.

Bart Crauwels in actie op z'n historische Paton.

Ook hier enkele Belgische zeges met Bart Crauwels op zijn donkergroene Paton in de IHRO2 klasse tot 500cc. En in de 350cc klasse Bram Laveyne op zijn Duc. Tot slot Patrick Vanmaekelbergh op zijn Yamaha 250 bij de tweetakten Ook voor ondergetekende tijd om ontspannen in de schaduw, met een patat met Hollandse fritessaus in de hand, om al die historie voorbij te zien rijden. De boog moet niet altijd gespannen zijn. De slotraces zijn in Francorchamps op 24 en 25 (Vr-Zat) september.

Hilbert Talen en Frank Claeys verzorgden het spektakel bij de moderne zijspannen en wonnen 'en passant' ook nog beide races.

De Benelux Trophy Wegrace kent z'n beslag tijdens het weekend van 24, 25 en 26 september tijdens Franco Speed op het circuit van Spa-Francorchamps.

Geschreven op 8 september 2021
© Motoren & Toerisme