Benelux Trophy 2023 - Hengelo

Afgelopen weekend vond op de Varsselring in Hengelo, Gelderland, de vijfenvijftigste editie plaats van de wegraces. Het is de enige nog overgebleven stratenrace in Nederland. Vele duizenden toeschouwers kwamen rond het circuit kijken naar de scheurende motoren ....”, Terwijl ik met mijn wagen door de neer gutsende regen rij richting Belgenland, krijg ik om zes uur ‘s avonds dit op het NOS-journaal op Radio 1 te horen. Bij onze noorderburen telt klaarblijkelijk motorsport nog mee in het nationale sportnieuws. Dat de organiserende club, Hamove, al decennialang puik werk levert wisten we al en ook nu werden ze beloond met overvolle tribunes aan de Veldermans-, Bosch-, en Molenbocht én aan start-finish. Ook aan het talud van de enige chicane op het razendsnelle circuit is het over de kopen lopen en aanschuiven aan de drank- en eettentjes. Ook tijdens de kwalificaties en enkele races op zaterdag was het reeds druk langs de baan. Ook mooi meegenomen was dat de weergoden de organisatie genegen waren en dat de voorspelde regen uitbleef tot na de races. Ook de meteodiensten mogen al eens rechtdoor gaan aan de hairpin.

Tekst en foto's: Jan Vermeer

Het was weer gezellig druk, daar in Hengelo. Foto: Jan Vermeer

Mooi volk aan de start op de Varsselring met naast de deelnemers van de Benelux Trophy, aangevuld door een groot aantal rijders die in Hengelo begonnen aan hun International Road Racing Championship, ook coryfeeën als tweevoudig Isle 0f Man TT-winnaar in de Supersport-klasse, Gary Johnson, of nog ex-wereldkampioen zijspannen Bennie Streuer. Of de Nederlandse roadracer, Michael Hofman, die na Hengelo en na een lange carrière voorgoed zijn helm in de wilgen hing.

Jorn Hamberg trok op zaterdagnamiddag al de zege in de eerste Supersport-race van de Benelux Trophy naar zich toe. Foto: Jan Vermeer

600cc piloten van de Benelux Trophy mochten laat in de namiddag op zaterdag de spits afbijten en het werd een vol deelnemersveld met ruim dertig rijders op de grid. De IRRC-rijders nemen de Benelux Trophy erbij als aperitiefje of om het circuit nog beter te leren kennen. Het werd een duel tussen de lokale matador Jorn Hamberg en de Tsjech Marek Cerveny. Met Hamberg’s teammaatje Ilja Caljouw op het derde trapje van het erepodium. De enige die enigszins in de buurt van dit trio kon vertoeven was Bram Lambrechts. De Ducati-rijder heeft begrepen dat wil hij kans maken op de Benelux-titel, dat hij ook zal moeten deelnemen aan stratenraces. Het was van 2014 geleden dat Lambrechts nog startte in Hengelo en met een vierde stek op zaterdag scoorde hij volop punten voor het kampioenschap.

De openingsfase van de eerste Supersport-race op zaterdagnamiddag. Met vlnr protagonisten Bram Lambrechts (84), Jorn Hamberg (95), Ilja Caljouw (14) en en Marek Cerveny (45). Foto: Jan Vermeer

Met de afwezigheid van Jef Van Calster en Luca Devleeschauwer kon Lambrechts de leiding in de tussenstand overnemen. Bram bleef het Nederlandse trio Bosma-Kleinfeld-Van Roekel voor, dat ook al in Croix-en-Ternois succesvol was en heel het kampioenschap zal rijden. Van de Belgen scoorde Jonathan Lesceux (10de), Gregory Botty (13de) en Bjorn Depret (14de) ook punten.

Performance Racing Achterhoek baas in eigen huis

Op zondag deden de rijders van het lokale team onder leiding van Tonny Wassink een een-tweetje bij de Supersport met winnaar Hamberg en runner-up Caljouw. Beiden zijn out standing op de Varsselring waarbij Hamberg de snelste ronde ooit in de SSP op een haar na miste. Dit record staat reeds sinds 2010 op naam van Raymond Schouten, ex GP-piloot.

Bram Lambrechts deed op z'n Ducati Gent Panigale V2 een goede zaak in de Benelux Trophy Supersport-stand. Foto: Jan Vermeer

Bram Lambrechts scoorde nu wel een podiumplaats met de derde stek en dikte zijn conto in de tussenstand nog wat aan. Cerveny liet de Benelux voor wat het was. Cyril Lecocq werd nu vierde en Wes Kleinfeld die de top vijf afsloot. Deze Nederlander is een van de vaste deelnemers in de Trophy en de naaste volger van Lambrechts in de tussenstand, als het gaat over rijders die zeker heel het kampioenschap rijden. Botty, Depret en nu ook Wouter De Cooman scoorden punten.

Brink-Peeters in evenwicht bij de SBK

De openingsschermutselingen in de eerste Benelux Trophy SBK-race. Van links naar rechts zien we hier Yan Ancia (91), Sander Claessen (189), latere winnaar Ricardo Brink (4) en Thijs Peeters (84). Foto: Jan Vermeer

Het lijkt er steeds meer en meer op dat na de titel bij de 1000cc motoren van Tim Van Ooijen in 2017 en na de Belgische overheersing van 2018 tot en met 2022 door het duo Yan Ancia - Sander Claessen, onze noorderburen opnieuw de grootste kans maken op de Benelux Trophy titel bij de Superbikes.

Belgische topper Yan Ancia in actie op het enige overgebleven Nederlandse stratencircuit. Foto: Jan Vermeer

Ricardo Brink en de man uit de streek, Thijs Peeters, lieten het publiek op de rand van de banken zitten met hun onderlinge strijd.

In de openingsrace werd de zege beslecht op de meet; Peeters remde in de aanloop naar de laatste bocht Brink uit, maar deze laatste dook in het kleine gat dat Peeters liet om zijn bocht te kunnen nemen om opnieuw de leiding te nemen.

Thijs Peeters moest in de eerste race nog de duimen leggen voor z'n landgenoot Ricardo Brink, maar zou de tweede wel winnen. Foto: Jan Vermeer

Met het minste verschil van amper enkele metertjes ‘bulderde’ de Yamaha R1 als eerste voorbij de dambordvlag. Meteen motorsport van de bovenste plank, waarbij het niet was te zien dat Brink ook al bijna een decennium niet in Hengelo aan de start stond.

Ricardo Brink vond snel weer de juiste weg op de Varsselring. Foto: Jan Vermeer

In de herneming waren de rollen omgekeerd en won Peeters voor Brink. Yan Ancia, die zijn vering problemen van Croix met de BMW M heeft opgelost, werd tweemaal derde. De Limburger leek tevreden en liet weten, “Nu gaat het alleen nog maar naar beter...” Sander Claessen bevond zich ook bij het eerder vernoemde trio maar ging rechtdoor in de hairpin van de Boschbocht. Weg was een dichte ereplaats. Zijn inhaalrace door het veld eindigde op de veertiende plaats. In de slotwedstrijd werd de Aprilia-rijder vierde. Ook Patrick Quintens, waarschijnlijk de snelste autohandelaar van de kust en omstreken had er nog eens zin in en reed voor het eerst in lange tijd nog eens mee in een race. Zeven en zes waren de dichte ereplaatsen die de Knokkenaar bijeen reed.

Patrick Quintens zat er in beide races goed bij. Foto: Jan Vermeer

Ook spektakelman Markus Karlsson, Virgil-Amber Bloemhard en de Duitser Marcel Elsner reden zich in de Benelux Trophy in de kijker. Verder scoorde Patrick Vander Eecken twee dertiende plaatsen.

Duel tussen de Zweed Markus Karlsson (36) en de Nederlander Virgil-Amber Bloemhard (23).

Nevenreeksen: de Belgian Twin Trophy steelt de show

De koersen van de BTT waren vooral bij de Supertwins duels op het scherp van de snede met in de openingskoers een strijd tussen een viertal rijders; gastrijder Allard kerkhoven, Sander Claessen, Kenny Meersman en Nicky De Wit, waarbij deze laatste de snelheid van zijn Kawa lijkt gevonden te hebben. In dat verschil zat 'm in de enkele pk's die hij vorig seizoen ontbeerde.

De Kawasaki Ninja 650 van Nicky De Wit bleek nu een stuk sneller te zijn dan vorig jaar. Foto: Jan Vermeer

De positiewissels tellen was onbegonnen werk waarbij Kerkhoven als winnaar over de meet kwam voor Claessen en De Wit. Verschil tussen de drie was amper 3/10 seconde.

Allard Kerkhoven bleek een snelle gast te zijn in de Belgian Twin Trophy. Hij won de eerste race. Foto: Jan Vermeer

Claessen nam, na rijfoutjes van zowel De Wit als Kerkhoven, de tweede race voor zijn rekening en gaat aan de leiding in de tussenstand.

Sander Claessen, op weg naar de zege bij de Supertwins in de tweede race van de dag. Foto: Jan Vermeer

Bij de Stocktwins won Jerome Varlet beide koersen. De kampioen van vorig jaar, Christophe Carlier, kwam in de snelste bocht van het circuit ten val, maar kon dankzij, door collega's ter beschikking gestelde remleidingen toch nog meerijden en de schade beperken. Zelf kwam hij na de tuimelperte met de schrik vrij. Ook hier een nieuwe leider in de vorm van Varlet voor Nederlander Stefan Evers en Carlier. 

Andere landgenoten op het podium waren Hilbert Talens/Frank Claeys en Renzo en Vale Van der Donckt bij de zijspannen en Ed Tieleman en Herman Verboven bij de Classics.

Hilbert Talens en Frank Claeys wisten de tweede race van de Northern Sidecar Cup te winnen. Foto: Jan Vermeer
Herman Verboven (22) werd 3e in de eerste race van de IHRO-classics. Foto: Jan Vermeer

Alle uitslagen van de 55e editie van de Wegraces in Hengelo vind je op: www.mylaps.com

Geschreven op 10 mei 2023
© Motoren & Toerisme