Belgische motormarkt: Sterke stijging in februari!

Zo slecht als de Belgische motormarkt in januari aan 2019 was begonnen, zo spectaculair herpakte ze zich in februari. Het feit dat de laatste twee weken van februari gekenmerkt werden met voorjaarsweer heeft meer dan waarschijnlijk een positieve invloed gehad op de inschrijvingen.

Gooide het weer in januari nog roet in het eten, met oa sneeuw tijdens de salonweek, dan ‘booste’ het nu de inschrijvingen. Veel motorrijders begonnen reeds half februari aan hun seizoen en anderen zien rijden lijkt soms wel de beste stimulans om er zelf ook aan te beginnen. Over de hele maand februari werden er 2453 nieuwe motorfietsen, trikes en quads ingeschreven. Dat zijn 413 eenheden meer dan in februari 2018 of een toename van 20,25%.

De sterke stijging van de inschrijvingen in februari had ook een positief effect op het geconsolideerd resultaat van de twee eerste maanden van 2019. In januari en februari tezamen werden er 3750 nieuwe inschrijvingen geregistreerd. Dat zijn 182 eenheden meer dan over dezelfde periode een jaar eerder, of een toename van 5,10%. De negatieve start van januari werd hiermee teniet gedaan.

Bij BMW was er duidelijk sprake van een 'GS-effect'.

BMW deed de beste zaken in februari. In totaal werden er tijdens de voorbije maand 373 nieuwe BMW’s ingeschreven. Dat is een toename van maar liefst 33,21% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. We mogen stellen dat BMW’s spectaculaire resultaat meer dan waarschijnlijk te danken is aan één model: de nieuwe R 1250 GS. Of met andere woorden: er is sprake van een GS-effect.

Honda nestelde zich met 331 inschrijvingen op de runner-up plaats en klopte daarmee Yamaha (310 eenh.). ‘Big Red’ plukte daarbij wellicht nog de vruchten van de salonweek en de verlenging van de salonvoorwaarden. Kawasaki (215 eenh.) en Harley-Davidson (174 eenh.) vervolledigden de top-5. Voor Harley-Davidson betekende dit inschrijvingscijfer zelfs een spectaculaire toename van 51,30% ten opzichte van februari 2018.

Harley-Davidson zat in februari fors in de lift.

In het tweede gedeelte van de top-10 gaat Piaggio (171 eenh.), KTM (161 eenh.) vooraf.  Ook voor Piaggio was er een sterke toename (51,33%) ten opzichte van een jaar eerder. Triumph (92 eenh.) staat op plaats 8, gevolgd door Suzuki (82 eenh.) en SYM (78%).

FEBIAC preciseerde in haar communicatie ook dat de inschrijvingen van nieuwe bromfietsen in februari een spectaculaire stijging van maar liefst 46% kenden. Al viel die hausse haast volledig aan de opmars van de pedelecs toe te schrijven.

 

Tekst: Bart Jacobs

Cijfers: FEBIAC

Foto’s: Bigstock, Autosalon.be/FEBIAC

 

 

Geschreven op 4 maart 2019
© Motoren & Toerisme