Zeggen dat hoogpoters – of beter gezegd allroads – bijzonder populair blijven, is uiteraard een open deur intrappen. Het segment deed het ook in de eerste helft van 2025 zeer goed.
Zeggen dat hoogpoters – of beter gezegd allroads – bijzonder populair blijven, is uiteraard een open deur intrappen. Het segment deed het ook in de eerste helft van 2025 zeer goed.
Al weegt het soortelijk gewicht dat één bepaalde constructeur in de schaal kan leggen, wel heel erg door. We hebben het dan uiteraard over BMW, dat alleen al met de R 1300 GS-varianten, het segment domineert. Bekijken we het segment in z’n geheel dan zien we dat het middenklasse-subsegment - pakweg tussen 650 en 900 cc – daarin een steeds grotere rol gaat spelen.
Bij het uitpluizen van de inschrijvingscijfers van FEBIAC kwamen we tot een selectie van 63 hoogpoters. En dan hadden we overjaarse modellen, hyper- en andere supermoto’s en scramblers nog buiten beschouwing gelaten. Anders had de lijst wellicht zo’n 80 verschillende modellen geteld. Dat cijfer zegt veel over het massale modelaanbod binnen dit segment. Iedereen wil een graantje meepikken en dan liefst nog met verschillende modellen. Een groot modelaanbod is op zich vaak een goede zaak voor de consument, maar in dit geval is het ook mogelijk dat die consument net daardoor keuzestress krijgt.
Bekijken we de top-10 van de meest ingeschreven hoogpoters uit de eerste jaarhelft, dan zien we duidelijk dat de Boxer-GS’en een straat voorsprong op de rest van het peloton hebben. Maar tussen de plaatsen 3 en 10 is de concurrentie doorgaans sterk aan elkaar gewaagd en dat zegt veel over hoe felbevochten dit segment wel is. Het overgrote deel van de modellen in die top-10 is overigens gericht op weggebruik. En zelfs van de 608 ingeschreven R 1300 GS Adventures – een motorfiets die toch ontwikkeld werd voor het betere allroad-werk – zal slechts een handvol echt door riviertjes waden of diepe zandpaden onder de wielen geschoven krijgen. Maar de (potentiële) multi-inzetbaarheid van dit soort machines verklaart meteen ook de populariteit ervan. Je kan er in principe, mits een paar aanpassingen, meteen mee op wereldreis vertrekken, maar ze lenen zich ook voor woon-werkverkeer - inclusief file-filteren op de Brusselse ring.
Tekst: Bart Jacobs
Cijfermateriaal: FEBIAC
Foto's: Archief M&T/Bob Van Mol