In beeld: Royal Enfield’s KX

Door de overvloed aan informatie op de EICMA is het ons ontgaan, maar Royal Enfield heeft een moderne interpretatie neergezet van de bekende KX uit 1930. Het is dankzij onze vrienden van Motorcycle News dat we deze concept tegen het lijf liepen. Het is niet toevallig dat de KX uit 1930 wordt gebruikt als inspiratie voor dit conceptmodel, de CEO van Royal Enfield, Siddhartha Lal beschouwt deze oldtimer als één van zijn favorieten uit de geschiedenis van het merk.  

royal enfield concept kx v twin

De originele KX had een cilinderinhoud van 1140 cc, de nieuwe doet het met 838 cc.  Maar daar het gaat het niet om, het is vooral een ontwerpoefening. Lal heeft de designers de vrijheid gegeven zonder de beperkingen van een productiemotorfiets. In slechts zes maanden tijd zijn ze erin geslaagd om uit de eerste lijntekeningen deze sculptuur neer te zetten in Milaan. Oorspronkelijk was het idee om één nieuwe motor te maken met enkel klassieke looks en één motor die de toekomst uitstraalt, uiteindelijk is het een mengeling geworden van beide in één geheel. 

royal enfield concept kx

De concept bevat verschillende uitgesproken designelementen zoals de voorvork die naadloos uitloopt in de koplamp, de enkelzijdige achterbrug waarin de monoshock netjes is weggewerkt, de vlakke tank die mooi aanpast bij het solozadel, ... 

royal enfield concept kx

Voorlopig zullen we jammer genoeg van dit conceptmodel niets terugzien in het gamma van Royal Enfield, maar laten we hopen dat er enkele vormen blijven hangen in de pennen van de ontwerpers, want het ziet er fantastisch uit. 

Geschreven op 3 januari 2019
© Motoren & Toerisme