Avontuur: Meisjes, Moesson & Motoren

Kriskras door onbekend Noordoost-India en Bangladesh

Ik had het goed gedaan. Dat dacht ik tenminste. Alle spullen georganiseerd per type bagage, zakjes voor kleine dingen, mijn crossharnas onderin, alles netjes in de waterdichte rol geperst. Nu alleen nog de tas met medicamenten, en dan sluiten. Geen schijn van kans… de medicijnentas kan er alleen bij als ik andere spullen – stuk voor stuk van levensbelang – eruit haal.

Tekst: Trui Hanoulle – Foto’s: Trui Hanoulle, Dimple Chaudray, Nirmali Nath

Een uur voor vertrek sleur ik een legging, een paar dikke sokken, de ORS-zakje en een boek over Nagaland (waar ik waarschijnlijk toch niet heen ga) uit de rol. Op magische wijze klikt hij dicht, gespannen als een snaar. De reis kan beginnen. Wat wist ik over Noordoost-India? Niets eigenlijk, behalve dat er twee theesoorten vandaan komen: darjeeling en assam. Het ene blijkt een stadje te zijn en het andere een staat in India. Hoe die hoek, geprangd tussen China en Bhutan in het noorden en Bangladesh en Myanmar in het zuiden en zuidoosten, precies in elkaar zit, weet ik nu pas. 'Northeast' zoals de Indiërs dit stuk van India noemen, bestaat uit acht deelstaten. Eén deelstaat, West-Bengalen met als hoofdstad Kolkata (het vroegere Calcutta), ligt voor het grootste stuk in 'mainland India' maar heeft een uitstulping in het noorden die de toegangspoort vormt tot de Northeast.

De eerste twee weken zijn min of meer geregeld; de invulling van de rest van de anderhalve maand staat nog niet vast. Hoofdpunt van mijn programma is het ophalen van de WRWR-estafettestok (Women Riders World Relay, zie M&T mei-juli) uit Nepal, die ik vervolgens naar Bangladesh breng. Terug in India zal ik ook de motorvrouwen van WIMA-India ontmoeten (Women’s International Motorcycle Association). Eén ding staat vast: er wachten mij achtenveertig goedgevulde dagen. In volle moesson…

 

Lees de volledige versie van dit avontuurlijke reisverhaal in het Deluxe 'Alle Toerisme'-nummer van Motoren & Toerisme dat je via onze tijdschriftenwinkel kan bestellen. 

 

Geschreven op 27 januari 2020
© Motoren & Toerisme