24 maart 2024: Dag van de Motorrijder

Deze zondag is het weer zo ver, dan kan je verspreidt over 19 locaties in Vlaanderen jouw motorvaardigheden opfrissen.

Als de eerste zonnestralen er zijn, dan is het motorseizoen officieel begonnen. Naar vaste traditie organiseert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde daarvoor de Dag van de Motorrijder. Op deze dag ligt de focus op veiligheid. Zo kan je jouw rijvaardigheden opfrissen of jouw motor technisch laten nakijken. Sommige deelnemende locaties bieden nog extra workshops aan, rond bijvoorbeeld EHBO. De inschrijvingen zijn al gesloten maar je kan ook gewoon de dag zelf langskomen. Het evenement is volledig gratis. Meer informatie vind je op: www.dagvandemotorrijder.be

Ook de redactie van Motoren en Toerisme kan aardig wat vertellen over motorveiligheid. Start je seizoen goed met deze 10 basistips:

  1. Fris je manoeuvres op voor je terug de weg op gaat. Een winter lang niet gereden? Oefen enkele manoeuvres en noodstops op bv. een parkeerterrein. Zo krijg je terug voeling met de motor.
  2. Werk aan je zichtbaarheid. Gebruik niet alleen je dimlicht, maar draag ook kledij die opvalt.
  3. Doe een technische controle van je motor. Check zeker de basics: profiel van je banden, de bandenspanning, je remschijven en -blokken.
  4. Maak eerst een paar korte ritten. Zo oefen je jouw kijktechniek en leer je terug wennen aan de defensieve rijstijl en het nemen van bochten.
  5. Check de levensduur van je helm. Dat je jouw helm het best vervangt na een val weten we allemaal. Maar wist je dat je helm ook een beperkte levensduur heeft? Dat is 3 à 5 jaar voor polycarbonaat en 7 jaar voor glasvezel.
  6. Gebruik steeds je richtingaanwijzers. Zo weten de andere weggebruikers altijd je intenties.
  7. Kijk uit voor onaangename verrassingen. Wegmarkeringen, riooldeksels, steenslag ... ze zijn onschuldig voor automobilisten, maar kunnen gevaarlijk zijn voor motorrijders.
  8. Positioneer je centraal op de rijstrook. Als je centraal rijdt, of zelfs op 3/4de richting de middenlijn, zie je het verkeer beter en ben je zelf beter zichtbaar.
  9. Pas op je tellen als je een file inhaalt of voorbijrijdt. Wees aandachtig voor onoplettende bestuurders en wagens die van rijvak wisselen, maar ook voor andere motorrijders die de file te snel af willen zijn.
  10. Laat de minst ervaren rijders vooraan rijden. Rij je graag in groep? Laat de beginners vooraan rijden, zo hou je een veilig tempo voor iedereen.

Samenstelling: Charly de Kinderen, Foto: Pieter Pacques

Geschreven op 21 maart 2024
© Motoren & Toerisme