10 voor 2021: 2) Yamaha Tracer 9 GT

Yamaha lanceerde in het najaar de nieuwe Tracer 9 . Alhoewel nieuw? Zo nieuw is deze toermachine nu ook weer niet. Want reeds in 2015 kwam Yamaha met een MT-09 Tracer. Daarna ging de machine een tijdje (tot vorig jaar) als Tracer 900 door het leven. En nu is er dus de Tracer 9 en de GT-versie daarvan. Maar uiteraard maakte de machine de afgelopen zes jaar een evolutie door.

Nu de FJR 1300 aan z’n afscheidstournee bezig is, is de Tracer 9 GT z’n opvolger binnen het Yamaha-gamma. Gezien de verschillen in motorconfiguratie, cilinderinhoud én prijs zijn verdere vergelijkingen uit den boze. De fans van klassiek vormgegeven toermachines, zullen er wellicht aan moeten wennen, maar alles evolueert nu eenmaal. En zo is de Tracer 9 de afgelopen jaren stilaan ook uitgegroeid tot een sterkhouder binnen het Yamaha-gamma.

De Tracer 9 basisversie is duidelijk geënt op Yamaha’s MT-09. De driecilinder motor kreeg voor 2021 meer cilinderinhoud, meer vermogen én meer koppel op een lager toerental. Daarnaast heeft de machine ook al courante rijhulpmiddelen aan boord. Maar, zonder essentiële toerelementen als handvatverwarming en zijkoffers is dat maar een ‘lightversie’. 

Handvatverwarming en zijkoffers treffen we wel aan op de GT-versie van de Tracer 9. Daarnaast beschikt de GT-versie ook nog over bochtenverlichting en een up-en-down quickshifter. Maar het grote (prijs)verschil met de basisversie zit ‘m toch wel in de elektronische vering. Dat Yamaha  z’n meest toergerichte Euro 5-model daarmee uitrust is logisch. Enerzijds beschikt ook de FJR1300 al over zo’n ophanging, anderzijds vormt zo’n elektronische vering nu de maatstaf in het toersegment.

Hier bij M&T kunnen we alvast niet wachten om kennis te maken met de nieuwe Yamaha Tracer 9 (GT).

Yamaha Tracer 9
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 890 cc
Rijklaar gewicht: 214kg
Vanaf: € 11.799,00
Yamaha Tracer 9 GT
Motor: vloeistofgekoelde driecilinder lijnmotor viertakt
CI: 890 cc
Rijklaar gewicht: 213kg
Vanaf: € 13.799,00

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha

Geschreven op 30 januari 2021
© Motoren & Toerisme