10 tips: hier let je op wanneer je een tweedehandsmotor koopt

Het motorseizoen komt volop op gang en dan kriebelt het om de tweedehandsmarkt af te schuimen op zoek naar goede deals. Wij lijsten tien belangrijke aandachtspunten op, zo krijg je zeker geen spijt van je nieuwe aankoop.

1. Check de onderhoudsdocumentatie

Vraag niet alleen naar de onderhoudsgeschiedenis, maar kijk ook specifiek na hoe vaak de olie en remvloeistof vervangen werd, of er grote herstellingen werden gedaan en of er upgrades of recalls werden uitgevoerd. Dit geeft je een goed beeld van hoe goed de motor verzorgd werd, en of je potentiële problemen kan verwachten.

2. Maak een proefrit

En liefst eentje van een behoorlijke lengte en in variërende omstandigheden, zo kan je de motor correct evalueren. Let op hoe de motor accelereert, schakelt en remt. Ligt de motor stabiel in de bochten? Merk je geen ongewone geluiden, trillingen of haperingen tijdens de rit? Dan is hij geslaagd.

3. Inspecteer het frame en de carrosserie

Inspecteer het frame grondig op tekenen van schade zoals deuken, scheuren of laswerk. Controleer de carrosserie op eventuele krassen, roest of kleurverschillen die kunnen wijzen op eerdere schade of herstellingen. Maak van deze gelegenheid ook gebruik om het VIN-nummer te controleren tegen de voertuigdocumenten.

4. Controleer de banden

Zowel de bandenspanning als de diepte van het profiel. Wees ook aandachtig voor buitengewone slijtagepatronen, die kunnen duiden op problemen met de vering of een afwijkende geometrie. Let ook op eventuele tekenen van droogrot of scheuren in de zijwanden, wat kan wijzen op veroudering of slecht onderhoud.

5. Check alle vloeistoffen

Controleer het oliepeil en de kleur van de olie. Zo zie je of die vers is, en van goede kwaliteit. Is die olie melkachtig? Dan is de kans groot dat er ergens koelvloeistof in de olie lekt. Controleer ook het niveau van de koelvloeistof, en het niveau en de kleur van de remvloeistof.

6. Test de elektrische systemen en de batterij

Check of de verlichting en richtingaanwijzers werken. Test ook de claxon en eventuele andere elektrische systemen (handvatverwarming, elektrische ruitjes, enz.) Test ook de spanning van de batterij. Als de motor uit staat, moet die niet lager dan 10V zijn. Met de motor draaiende moet de spanning tussen 14 – 15V schommelen.

7. Check de motor en transmissie

Controleer de motor op eventuele lekken, abnormale geluiden of rook uit de uitlaat. Schakel soepel door alle versnellingen om te controleren op eventuele haperingen of moeilijkheden in de transmissie.

8. Test de remmen

Test de remmen op een veilige locatie om te zien of ze krachtig en responsief zijn. Controleer ook de remblokken en remschijven op slijtage. Als de motor is uitgerust met ABS, check dan of het ABS-lampje aangaat bij het aanzetten van het contactslot, en uitgaat na wegrijden.

9. Controleer de documentatie

Controleer of de verkoper alle benodigde documenten heeft, zoals het kentekenbewijs, het gelijkvormigheidsattest, het onderhoudsboekje en eventuele garantiebewijzen. Controleer ook of de informatie op de documenten overeenkomt met de motorfiets (chassisnummer, kleur, vermogen, …).

10. Stel een verkoopsovereenkomst op

Leg alle gemaakte afspraken vast met een schriftelijke overeenkomst: beschrijf de staat van het voertuig, eventuele garantievoorwaarden en de afgesproken prijs. Zorg dat beide partijen de overeenkomst in goede orde ondertekenen, dat biedt gemoedsrust. 

Met deze uitgebreide checklist ben je goed voorbereid om een tweedehandsmotor te kopen die aan je verwachtingen voldoet en je vele kilometers plezier zal brengen. Succes met je zoektocht!

Samenstelling: Charly de Kinderen

Foto: Richa

Geschreven op 23 april 2024
© Motoren & Toerisme