10 motorfietsen voor 2018: Harley-Davidson Fat Bob

In een van de grootste vernieuwingsoperaties  van het merk ooit, liet Harley-Davidson z'n Dyna- en Softail-gamma's samensmelten. Het resultaat mocht er zijn want afgelopen zomer maakte Harley-Davidson in één keer 7 nieuwe Softails wereldkundig. Enkele maanden later werd daar nog de Sport Glide aan toegevoegd. Maar voor ons steekt er toch maar één model bovenuit, de iconische Fat Bob.

Het is niet makkelijk om de Fat Bob in een segment te plaatsen. Het is weliswaar een bobber maar dan wel een moderne. Bovendien is het ook de meest sportieve van de acht nieuwe Softails. En 'nieuw' is hierbij zeker geen 'overstatement' want Harley-Davidson pakte de modellen zwaar onder handen. Zijn er optisch nog wat gelijkenissen - het vloeiende silhouet - tussen de nieuwe Fat Bob en z'n voorganger, dan zijn die er onderhuids nauwelijks.

De Fat Bob kreeg, zoals alle andere Softails, een nieuw en lichter chassis. Opvallend daarbij is de zorg die Harley-Davidson aan de vering besteedde. Vooraan wordt de Fat Bob immers afgeveerd door een upside-down voorvork van het Japanse Showa. Achteraan heeft de Fat Bob nu een mono-schokbreker (ipv de stereovering op het vorige model), die bovendien instelbaar is qua veervoorspanning.

Harley-Davidson koos de nieuwe Milwaukee-Eight-motorblokken  als krachtbronnen voor de Softails. De koper van de Fat Bob heeft zelfs de keuze tussen de 107 cubic inch (1746cc)en de 114-variant (1868cc) van dat blok.  Beide versies van het blok beschikken over vloeistofgekoelde cilinderkoppen en produceren een massa aan koppel - respectievelijk 145 en 155 Nm.

Mogen we de Fat Bob als een sportmotor bestempelen? Niet echt, al is het wel een sportieve Harley. Al heeft The Motor Company het liever over een 'Performance model'. Toch laat het nieuwe rijwielgedeelte van de Fat Bob voortaan een grotere hellingshoek toe. Met de Daymaker LED-koplamp moet de Fat Bob op dat gebied voor geen enkele andere premium motorfiets onderdoen.

Met z'n eigenzinnige maar tegelijkertijd ook tijdloze uiterlijk is de Fat Bob zondermeer de blikvanger van het nieuwe Harley-Davidson Softail-gamma. Bij Harley ging men zelfs  zover om te stellen dat de Fat Bob, 'de ideale motorfiets was om aan een zombie-apocalypse te ontsnappen'...

Geschreven op 16 januari 2018
© Motoren & Toerisme