M&T Circuitdag 2023

Het circuit. De asfaltarena voor 
in leder en carbon gehulde gladiatoren, waar een knieval meer op overwinning dan onderwerping duidt. Het strijdtoneel waarop hartslagen parallel met de toerentellernaalden richting de rode zone worden gepompt. Maar ook het besloten oefenparcours bij uitstek voor al wie z’n eigen rijtechniek wil bijschaven. Goed nieuws voor zowel de habitués als de beginners: op zaterdag 9 september 2023 trekken we namelijk weer naar Mettet voor een onvergetelijke lezersdag.

Ons speelterrein is een perfecte strook asfalt van 2.300 meter, volledig vrij van tegenliggers, snelheidslimieten, stoepranden, lantarenpalen, over- stekende katten of spelende kleuters. En bovenal: een uiterst professionele begeleiding door Mertens Riding School. Voor de prijs van enkele lesuren in
de rijschool kan je op het circuit onwaarschijnlijk veel bijleren. Het ontbreken van bovengenoemde ‘stoorzenders’ zorgt er namelijk voor dat je je perfect kan focussen op de ideale rijlijnen, rempunten en kijktechniek. Daarnaast gaan we samen met jullie op zoek naar antwoorden op veelgestelde vragen. Reken je het best op je voor- of achterrem, of een combinatie van beide? Wat is nu de juiste houding op je motor? Waar stuur je nu precies in en hoe kom je het best uit de bocht? Hoe selecteer je de ideale versnelling? Werkelijk alles komt aan bod

M&T Trackday 2.0

Wie al enige ervaring heeft kan zonder problemen vrij rijden in verschillende groepen. Wie liever persoonlijk begeleid wordt (Global Coaching) kan rekenen op de instructeurs van de Mertens Racing School zonder daarbij tussen de laagvliegers te moeten rijden. Voor elk niveau hebben we een groep voorzien. En wat als het nu regent? Wel, dan hebben we een alternatief opleidingsprogramma voor jullie in petto waarbij jullie zo mogelijk nog meer bijleren en – nog veel belangrijker – maximaal vertrouwen in jullie machine krijgen onder wat in theorie ‘moeilijke omstandigheden’ zouden moeten zijn.

Concreet: Global Coaching

Voor wie dat nog te vaag klinkt, ontleden we even kort de zogenaamde ‘Global Coaching’ die er voor beginners, heropstappers of geïnteresseerden is voorzien. Na de koffie krijgt iedereen een stan- daard circuitbriefing met de nodige afspraken. Maar daarna mag al wie een zogenaamde ‘Global Coaching’ had besteld even nablijven voor extra richtlijnen en handige tips. Je rijdt vervolgens samen met een instructeur het circuit op, waarna die je aan lage snelheid wegwijs maakt op het parcours. Na enkele rondjes parkeren de meerijdende instructeurs zich elk op een verschillend punt op het circuit, waarna ze de ‘global students’ in de gaten houden en gaan voorrijden waar nodig. Na die initiatie schuiven jullie aan tafel met de instruc- teurs. Daar krijg je niet meteen een lesgedeelte, maar beginnen de instructeurs honderduit vragen te stellen: Waar had je ’t moeilijk? Wat vond je van bocht X? Wat heb je gezien? Vooral die laatste vraag blijkt vaak een groot struikelblok te zijn. Ui- teraard gaat elke motard prat op zijn kijktechniek, maar eenmaal buiten de ‘natuurlijke biotoop’ blijkt die al snel verloren te gaan door randfactoren – de snelheid, een onbekend circuit, zenuwen – wat best confronterend kan zijn. Maar tegelijk is het een ideaal startpunt om een nieuwe of aangescherpte techniek op te bouwen. Gedurende de hele dag gaat de groep op basis van opdrachten, debriefings en korte theorielessen werken, terwijl je vrij kan rijden – het beste van twee werelden dus.

 

Praktisch

Net zoals vorige jaren hebben we de prijs behoorlijk kunnen drukken: beginners en rookies betalen 195 euro voor een hele dag circuitrijden inclusief begeleiding van het hierboven beschreven type Global Coaching. Gevorderden en experts kunnen vrij rijden voor 155 euro. De plaatsen zijn beperkt, snel inschrijven is dus de boodschap!

 

M&T Circuitdag

Komen samen het circuit ontdekken of je techniek verfijnen. 

Geschreven op 24 augustus 2023
© Motoren & Toerisme