Dainese Smart Jacket

Dainese is een belangrijke naam in de wereld van de motorkledij en motorsport. Ze werken al vele jaren aan een airbagsysteem voor rijders in de MotoGP, en die technologie wordt nu ook voor de gewone sterveling beschikbaar. De Smart Jacket is de eerste airbagjas die uitgerust is met de D-Air® technologie en hij kan gedragen worden boven of onder gelijk welke jas of andere uitrusting, zonder fysieke verbinding met de motorfiets. De jas werkt ook onafhankelijk van gelijk welk ander kledingstuk en is geschikt voor gebruik op alle soorten motorfietsen.

De aansturing van de Smart Jacket is een algoritme dat zorgt voor het opblazen. De elektronica analyseert 1000 keer per seconde data afkomstig van 7 receptoren en detecteert elk gevaar zodat het systeem op het juiste moment opblaast. Dankzij een structuur met interne microbedrading, garandeert deze technologie een homogeen en gecontroleerd opblaasproces over de ganse oppervlakte van de jas, en het vormt een echt schild dat het lichaam omsluit. Dainese claimt dat het beschermingsniveau gelijk is aan dat van zeven klassieke rugbeschermers, maar de smart jacket heeft daarvoor geen rigide onderdelen nodig die het draagcomfort verstoren. Omdat er geen rigide onderdelen zijn kan je de jas ook heel eenvoudig opplooien en in een tas of koffer stoppen.

De buitenstof van de jas is ook geventileerd en het ontwerp van de opblaasbare shield laat ook toe dat rijwind vrij kan circuleren. Toch is het geheel ook waterdicht. De nieuwe batterij garandeert een autonomie van 26 uur. Als de airbag opblaast, moet je wel bij de dealer langsgaan om die te laten vervangen. 

De Dainese Smart Jacket is beschikbaar in 6 maten, zowel voor mannen als voor vrouwen. De jas wordt beschikbaar vanaf juli en zal 599 € kosten. Delers kan je vinden via ipstore.be/dealerlocator.

Geschreven op 27 juni 2019
© Motoren & Toerisme