MY23: Brixton Cromwell 1200

Brixton Motorcycles, een dochteronderneming van de Oostenrijkse KSR Group, draait al een aantal jaren mee op de Europese motormarkt. Tot hiertoe had het merk zich vooral op lichtere motorfietsen (tot 500cc) geconcentreerd. Met de Cromwell 1200 blijft Brixton volop de neo-retrokaart trekken. Brixton en Cromwell: het klinkt allemaal héél Engels en het merk verhult dan ook niet dat z’n nieuwe topmodel geïnspireerd werd door de archetypische Britse paralleltwins.

De look van de Cromwell 1200 is alvast heel geslaagd. Niks scrambler of tracker, gewoon een klassiek vormgegeven rechttoe rechtaan naked. Het paralleltwin motorblok is overigens volledig nieuw. Het model mag dan als Cromwell 1200 door het leven gaan, toch bedraagt de werkelijke cilinderinhoud 1222 cc. Dat is goed voor een vermogen van 83 pk (aan 6.550 opm) en een koppel van 108 Nm. Brixton geeft een topsnelheid van net geen 200 km/u op voor de Cromwell 1200, al is dat cijfer in wezen irrelevant.

De zesbak van de Cromwell 1200 wordt gekoppeld aan een FCC anti-hopkoppeling. De Japanse koppelingsspecialist is maar één naam in een rijtje van bekende toeleveringsbedrijven als Bosch (ABS)  Dellorto (gasklephuizen), KYB (vering) Mahle (zuigers), Nissin (remmen), Pirelli (banden).

Het elektronica-pakket van de Cromwell 1200 mag er wezen met, uiteraard een ABS-systeem, maar ook tractiecontrole en cruisecontrol. Rondom zijn alle lampen en richtingaangwijzers LED-exemplaren. Tot slot heeft de berijder van de Cromwell 1200 ook nog de keuze uit twee rijmodi: Eco en Sport. Alle gegevens zijn af te lezen op een klokvormig TFT-dashboard.

De spakenwielen (18” vooraan, 17” achteraan) worden door KYB veerelementen afgeveerd. Vooraan is dat een conventionele vork, achteraan zijn dat twee schokbrekers. Alleen de veervoorspanning van de schokbrekers is instelbaar. De zadelhoogte bedraagt 800 mm. Rijklaar, dus met een volle 16-liter tank weegt de Cromwell 1200 235 kg.

De richtprijs voor de Brixon Cromwell ligt net onder de € 10.000. De machine is leverbaar in drie verschillende kleuren:

Backstage Black

Cargo Green

Timberwolf Grey

Tekst: BJ

Foto's: Brixton Motorcycles/Press KSR Group

Vorig jaar reden we al even met het prototype op de bedrijfsterreinen van de KSR-Group

Brixton Cromwell 1200
Motor: vloeistofgekoelde tweecilinder lijnmotor viertakt
CI: 1,222 cc
Rijklaar gewicht: 235kg
Vanaf: € 10.999,00
Geschreven op 6 september 2022
© Motoren & Toerisme