Motorsport LIVE: Zondag 27 februari

De jongens van het MXGP-circus beginnen er dit jaar extra vroeg aan. In het Engelse Matterley Basin, nabij Winchester, start dit weekend het WK Motorcross met de GP van Groot-Brittannië. Tenminste, dat is het plan, want vorig weekend moest de Britse GP al met een week uitgesteld worden omwille van storm Eunice. Tegelijkertijd met de Britse GP wordt ook dé Noord-Franse strandraceklassieker, de Enduropale du Touquet Pas-de-Calais verreden. Veel offroad-kijkplezier in het vooruitzicht dus.

 

MXGP: Onthoofde titelstrijd?

Start van de MXGP-klasse tijdens de Britse GP van 2021. Zondag zal er wellicht minder stof zijn... Foto: KTM Images/Ray Archer

In de MXGP-klasse begint het seizoen zonder Romain Febvre (nog herstellende van z’n crash tijdens de Supercross van Parijs, eind november) en regerend wereldkampioen Jeffrey Herlings. De Nederlander brak tijdens de seizoensvoorbereiding z’n hiel en het lijkt er nu sterk op dat hij pas eind april in actie zal kunnen komen. Mist Herlings 5 of 6 GP’s dan maakt hij normaal gezien geen kans meer op de wereldtitel. Logisch favoriet wordt dus drievoudig wereldkampioen MXGP Tim Gajser (HRC Honda). De Sloveen mag zich in de natuurlijke kom waarin het circuit van Matterley Basin ligt aan tegenstand van ondermeer Jorge Prado (Red Bull GASGAS),  Pauls Jonass (Standings Construct Husqvarna) , wereldkampioen MX2 Maxime Renaux en Jeremy Seewer ( beiden Monster Energy Yamaha) verwachten.

Jorge Prado is één van de favorieten voor de wereldtitel. Foto: GASGAS Media/Juan Pablo Acevedo

Twee Belgen hebben een vaste startplaats in de MXGP-klasse. Jeremy Van Horebeek komt dit jaar wederom voor het Italiaanse Beta SDM Corse-team uit.  De Brabantse veteraan mogen we wellicht af en toe in de top-10 verwachten.

Beta ontwikkelt z'n eerste 450 crossmotor verder, met de inbreng van de zeer ervaren Jeremy Van Horebeek. Foto: Beta Motor Press

De tweede Belg is Brent Van Doninck die vrij laat onderdak vond bij het Nederlandse privé-team Riley Racing. Voordeel is dat Van Doninck de Yamaha YZ450F al wel kent van vorig seizoen. Tijdens de laatste voorbereidingswedstrijd in Hawkstone Park wist de Herentalsenaar alvast de tweede manche te winnen.

Brent Van Doninck bleek in Hawkstone Park over een goede vorm te beschikken. Foto: Riley Racing Yamaha

Naast Van Doninck en Van Horebeek zullen we wellicht ook Cyril Genot (Ship To Cycle Honda SR Motoblouz) in een aantal GP’s in actie zien komen. De hoofddoelen van de jonge Limburger zijn echter het Franse Championnat des Sables (met volgende week de Enduropale du Touquet) en de MX1-klasse in het Franse Elite-kampioenschap.

MX2: Geerts vs Vialle?

In de MX2-klasse is de wereldtitel sowieso vacant aangezien Maxime Renaux , de wereldkampioen van vorig jaar, de overstap naar de MXGP maakte. KTM verloor in het tussenseizoen de Oostenrijkse coming man René Hofer door een tragisch skiongeval. Daarnaast verdwenen met Jed Beaton en Ruben Fernandez (naar MXGP) nog twee sterkhouders uit de top-10 van 2021, uit de lichtste GP-klasse.

Jago Geerts behoort tot het kransje der topfavorieten voor de wereldtitel in de MX2. Foto: Yamaha Racing

Balenaar Jago Geerts behoort andermaal tot het kransje der favorieten en start, in tegenstelling tot vorig seizoen, het seizoen blessurevrij. Makkelijk zal het niet worden voor de Monster Energy Yamaha-rijder want met Tom Vialle (Red Bull KTM Factory) als voornaamste rivaal, staat hij regelrecht tegenover de MX2-wereldkampioen van 2020! Mogelijke scherprechters in dit duel worden de rijzende ster van het Italiaanse motorcross Mattia Guadagnini (Red Bull GASGAS), de jonge Nederlander Kay de Wolf (Nestaan Husqvarna Factory) en Geerts’ teamgenoot, de fransman Thibault Benistant.

Voor Liam Everts wordt 2022 wederom een leerjaar. Foto: KTM Images/Ray Archer

Voor Liam Everts (Diga Procross KTM) wordt 2022 het eerste volledige seizoen in het WK MX2. Vorig jaar mocht de 17-jarige Everts al éénmaal proeven van cross op het hoogste niveau en stelde hij niet teleur door punten te scoren in beide manches van de GP van Sardinië. Toch wordt het seizoen 2022 niet meer dan een leerjaar voor Liam die als ‘vast’ GP-rijder in de voetsporen van vader Stefan (wereldkampioen 125 cc in 1991) én grootvader Harry (wereldkampioen 125 cc in 1979, ’80 en ’81) treedt. Onze collega's van MXMag.be gingen de afgelopen week alvast eens een kijkje nemen in de garage van Liam Everts. De video daarvan zie je hieronder.

Naast Geerts en Everts heeft België met Julian Van der Auwera (Everest Racing Kawasaki) nog een derde vaste starter in het WK MX2. Hoge verwachtingen hoeven we van de Waals-Brabander in ieder geval niet te hebben, vorig jaar slaagde hij er niet in om ook maar één WK-punt te veroveren.

 

Video: Voorstelling fabrieksteams WK MX 2022

Als opwarmertje voor het zondagse spektakel hebben we alvast de promo-videos van de  belangrijkste fabrieksteams uit het WK MX2 en de MXGP voor jullie opgelijst.

MXGP op TV

Ook in 2022 zullen manches van de MXGP en het WK MX2 LIVE te volgen zijn op Telenets sportzender Play Sports. Net als vorig jaar krijgt commentator Leon Van Gestel er het gezelschap van voormalig GP-rijder Joël Roelants, die als co-commentator optreedt. Sommige GP’s zullen ook op het open net te zien zijn via Play Sports Open (Zendernr 10 op bij Telenet).  Voor de GP van Groot-Brittannië is dat echter niet het geval.

Ook Eurosport blijft de Cross GP’s uitzenden, maar zondag gebeurt dat (nog) niet LIVE, aangezien de Britse GP ‘clasht’ met de laatste dag van de Olympische Winterspelen.

Enduropale Le Touquet

Het doorschuiven van de GP van Groot-Brittannië naar komend weekend heeft als gevolgd dat de Enduropale Le Touquet voor het eerst in z'n bestaan gelijktijdig met een motorcross-GP georganiseerd wordt. Deze Noord-Franse 'klassieker' werd in 1976 door een zekere Thierry Sabine in het leven geroepen. Voor wie moest twijfelen Sabine is inderdaad ook de eerste organisator van de Dakar-rally. Vorig jaar was er geen Enduropale Le Touquet, en ook dit jaar werd de grootste strandrace ter wereld, een maand achteruit geschoven. Maar zondag is het dan eindelijk zover. Met Limburger Cyril Genot (SR Motoblouz Honda) hebben we ook een Belgische podiumkandidaat. De wedstrijd is zondagnamiddag LIVE te zien via Red Bull TV. 

Motorsport LIVE: 27-28 februari

Zondag 27 februari

MXGP - GP van Groot-Brittannië

13:00-14:00             MX2 manche 1 - LIVE op Play Sports3

14:00-15:00             MXGP manche 1 - LIVE op Play Sports3

16:00-17:00             MX2 manche 2 - LIVE op Play Sports4

17:00-18:00             MXGP manche 2 - LIVE op Play Sports4

Enduropale le Touquet

Enduropale du Touquet Pas-de-Calais LIVE

De hoofdwedstrijd van de Enduropale du Touquet Pas-de-Calais is vanaf 13u10 LIVE te volgen op Red Bull TV

Maandag 28 februari

MXGP – GP van Groot-Brittannië

11:00-11:30    MX2 manche 1 – samenvatting op Eurosport2

11:30-12:00    MXGP manche 1 – samenvatting op Eurosport2

12:00-12:30    MX2 manche 2 – samenvatting op Eurosport2

12:30-13:00    MXGP manche 2 – samenvatting op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images/Ray Archer, Beta Motor Press, Yamaha Racing, Riley Racing, SR Motoblouz Honda, Red Bull Content Pool

Video: YouTube.com/MXMag.be

Geschreven op 24 februari 2022
© Motoren & Toerisme