Jouw hond mee op de motor? Dat kan!

Als je hond je beste vriend is, waarom mag die dan niet meegenieten van al die heerlijke motorritjes? Dat was precies wat Johan Dewaele (54) dacht. Na enkele uurtjes klussen was het zo ver: zijn geliefde hond Jagger kan nu altijd achterop wanneer hij dat wil. Zes vragen aan Johan:

Wat voor hond is Jagger en hoe lang is hij al bij jou?

Johan: "Jagger is mix tussen een border collie en een Australische herder. Ondanks dat Jagger nog maar 2,5 jaar oud, ben ik al de derde eigenaar. Hij is dus een ‘herplaatsertje’: voor anderen was hij een probleemhond, maar voor mij is het mijn allerbeste vriend. ’t Is een schat die een goede thuis verdient, en daar doe ik alles aan."

Rij je al lang met de motor?

"Mijn motorcarrière eindigde in 2001 nogal abrupt na een zwaar ongeval. Daarna had ik wat schrik opgelopen, dus liet ik het motorrijden voor wat het was en legde ik me toe op duursporten. Maar in 2022 liep ik covid op en ben ik enorm ziek geworden, net omdat ik m’n lichaam zo uitputte met het sporen. Na veel slapeloze nachten heb ik besloten om de fiets links te laten staan en - je raadt het al - terug een motor te kopen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan… Nu rij ik met m’n Kawasaki 1000SX zo’n 10.000 km per jaar, en ik heb er geen spijt van!"

Hoe kwam je op het idee om het rekje voor Jagger te bouwen?

"Ik raakte geïnspireerd door GoRUFFLY, een Amerikaans koppeltje dat het hele continent doorkruist met hun hond achterop de motor. ‘Dat wil ik ook met Jagger’, dacht ik. Niet elke rit natuurlijk, maar wanneer hij zelf zin heeft om erop uit te trekken. Het rekje dat ik bouwde monteer ik eenvoudig met 8 boutjes en klaar is kees. Het bagagerek blijft er doorlopend opstaan en gebruik ik ook voor mijn topkoffer."

Hoe kwam het ontwerp tot stand?

"Wel, alle jaren dat ik niet met de motor reed, heb ik ook een zelfstand bijberoep uitgeoefend. Laswerken allerhande, vooral inox. Vandaar was de keuze snel gemaakt om zelf iets in elkaar te lassen, eerder dan een (dure) kant-en-klare oplossing te kopen. Tot een maand geleden had ik al bijna 15 jaar niet meer TIG gelast, dus dit bleek een goede oefening. Omdat het allereerst stevig en veilig moest zijn, heb ik het geheel uit inox gemaakt. Ik ben gaan kijken naar het ontwerp van GoRUFFLY en heb verder geoptimaliseerd naar mijn voorkeur. Zo werk ik met een bodemplaat, en heb ik het geheel wat hoger gemaakt dan anderen. De bevestiging van het rek op de motor heb ik bewust niet muurvast ontworpen, zo zit er - net zoals bij een topkoffer - een beetje vering op. Anders is de kans groter dat het kan afbreken."

Wat deed je om het geheel zo veilig en comfortabel mogelijk te maken?

"Ik maakte drie bevestigingspunten voor Jagger: zo zit hij vast bij de nek, rug en achterpoten. Zo kan hij zich verplaatsen en lekker comfortabel zitten, maar nooit helemaal rechtstaan. Anders zou hij naast het rekje terecht kunnen komen. Voor extra comfort heb ik een goed kussentje gekocht bij een dierenwinkel. Om de wind uit Jaggers ogen te houden, draagt hij een skibrilletje. Daarnaast heb ik allerlei bandana’s die ik eventueel over z’n oren kan trekken."

Hoe heb je Jagger getraind om mee te rijden? 

"Eerlijk gezegd ging dat in mijn geval enorm eenvoudig. Twee trainingssessies van 15 minuten: een keer op het rekje met de motor uit, een keer met de motor draaiend en de volgende keer reden we de straat al op en af. De eerstvolgende trip maakte we meteen een rit van 100 kilometer. Op het internet zie je soms verhalen van motorrijders die hun hond weken, soms maanden, moesten trainen. Maar Jagger was dus een natuurtalent."

Wat waren de reacties op de weg?

"Bijna zo goed als iedereen die we tegenkwamen begon spontaan te glimlachen, wandelaars, kinderen vooral. De chauffeurs die achter ons reden kwamen soms wat dichter dan normaal en haalden nog vaak in… Niet iedereen zag de staart en besefte meteen dat er een hond achterop zat. Ook aan het tankstation was het dolle pret: de spontane lach van omstaanders, mensen die komen praten, een duim die omhoog gaat… altijf positief. En wat Jagger betreft: die geniet en kijkt rond. Maar gezien zijn jammerlijk verleden blijft hij nog wat wantrouwig naar vreemde mensen toe. Met al die extra aandacht heeft hij het soms dus wel even moeilijk, dus dan blaft hij eens. Maar we werken eraan!"

Heb je bepaalde tips voor mensen die hun hond ook willen meenemen?

"Zorg vooral dat je een heel sterke band hebt met je hond. Jagger is nog maar 5 maand bij mij, maar ik denk dat hij al aanvoelt dat hij deze keer mag blijven. Anders dan zijn vorige baasjes heb ik tijd, geduld en al 45 jaar ervaring met honden. Alles draait om vertrouwen dus, dat voelen ze snel!"

Plan je al een verdere reis met Jagger?

"Deze zomer gaan we naar de Côte d'Azur, maar eerst met de auto, aanhangwagen en motor achterop. De hele reis met de motor maken is nog wat te veel voor Jagger, zowel de afstand als de snelheid en de autoweg. Nu ben ik ons goed aan het voorbereiden: een route met veel tussenstops plannen, een drinkfles maken voor Jagger, … Eens we daar gaan rondrijden zal het wel wat werk worden: telkens de hond vastsjorren en weer losmaken, maar ik heb het er voor over."

Samenstelling: Maarten Van Caesbroeck
Foto's: Johan Dewaele

 

Noot van de redactie: 

Controleer voor je aan het klussen slaat goed de Belgische wetgeving. Een motor zonder zijspan mag maximaal 1,25 m breed zijn (inclusief bagage). Achteraan mag de lading niet meer dan 50 cm uitsteken buiten het voertuig. Zorg tot slot dat je huisdier goed bevestigd is, bij voorkeur op meerdere punten, en dat het dier zich comfortabel voelt.

Geschreven op 4 april 2024
© Motoren & Toerisme